Гради се нова станична зграда у железничкој станици Београд Центар у Прокопу

Нова железничка станица у Београд Центру биће изграђена на коти 105 и биће површине од око 5.600 квадратних метара, у потпуности за потребе пријема и отпреме путника. 

Нова станична зграда у Београд Центру пројектована је изнад десет колосека и шест перона и на којој је планирано да се формирају потребни станични и комерцијални капацитети и садржаји.

Она ће задовољити све највише стандарде у путничком железничком саобраћају. Перонски део биће повезан са станичном зградом, биће постављени лифтови, ескалатори и конвејери, а путници ће добити нове чекаонице, благајне и друге садржаје неопходне за функционисање путничког саобраћаја.

Такође, и део железничког особља у станици у новој станичној згради добиће савремене и функционалне услове за рад.

Нова станична зграда пројектована је да пружи све потребне савремене сервисне услуге пријема и отпреме путника, као и технолошких функција запослених.

Изградњу станичне зграде у Београд Центру финансира партнер у овом пројекту, компанија „Railway City“.

Почетку изградње нове станичнме зграде, претходио је завршетак радова на плочи железничке станице Београд Центар, на коти 105, чиме су се стекли услови за почетак изградње нове станичне зграде у Прокопу.  Подсећамо да је у станици Београд Центар на коти 105 претходно изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција површине од скоро 50 хиљада квадратних метара.

Упоредо са тим, урађена је пројектна документација за изградњу станичне зграде у Београд  Центру. „Инфраструктура железнице Србије“ дала је сагласност на урађену пројектну документацију, чиме је потврдила да будућа станична зграда испуњава све потребе редовног, безбедног и несметаног рада и функционисања железнице, железничког саобраћаја, запослених и корисника услуга.

Рок за завршетак радова на изградњи нове станичне зграде у Београд Центру је 15  месеци, што значи да би нови објекат у Прокопу требало да буде завршен крајем 2023.

Очекује се да ће целокупни радови на станици Београд Центар у Прокопу бити завршени  до краја 2024. године.

На тај начин ће изградњом нове станичне зграде у Београд Центру, након скоро пет деценија, огромна инвестиција и финансијска средства уложена у овај пројекат коначно  бити у пуној мери остварена и стављена у функцију.

Posted in Вести.