Након три године поново успостављен редован саобраћај возова на шидској прузи

По доласку у железничку станицу Рума дочекала их је председница општине Рума Александра Ћирић, да би заједно обишли овај железнички објекат. Том приликом било је речи о функционисању железничке станице, као и о могућностима обнове овог објекта.  

„Инсистирао сам са пуштањем у саобраћај ове пруге јер она представља директну везу са Београдом за више од двеста хиљада људи. Уз изузетно квалитетну железничку инфраструктуру данас се од Руме до Београда путује мање од сат времена, путовање до Сремске Митровице траје свега сат и десет минута, до Шапца два сата, до Лознице нешто више од два и по сата, и иако је до Шида реконструисан само један колосек ипак сам инсистирао да се пруга пусти јер желим да се људи возе новим возовима које смо купили и осете талас нових инвестиција у железницу“, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, након обиласка железничке станице у Руми.

Министар Момировић је додао да постоји иницијатива наших европских партнера, покренута из Љубљане да обновимо воз Љубљана – Загреб – Београд и интензивно радимо са европским фондовима како би реконструисали комплетну пругу од Београда до Шида чиме се потврђује да смо железнички лидери на Балкану. Министар Момировић је позвао све грађане да користе возове јер на тај начин подржавају „Зелену агенду“, учествују у смањену емисије штетних гасова пошто железница представља еколошки најоптималнији вид саобраћаја.

Председница општине Рума Александра Ћирић том приликом је подсетила грађане колики је значај железничког саобраћаја на овом правцу и додала да је држава радила на реконструкцији железница као и да ће даље радити на унапређењу и развоју железничке мреже.

Отварањем шидских колосека, након три године поново је успостављен директан путнички саобраћај на релацији: Београд  Центар – Шид, преко Руме и Сремске Митровице и Београд Центар – Мали Зворник, преко Руме, Шапца и Лознице.

Posted in Вести.