Железничари – добровољни даваоци крви: За четврт века донирали 17 тона крви

Железничари зато апелују и позивају све да добровољно дају крв, посебно током лета када су залихе ове драгоцене течности најмање.

Хуманост и солидарност железничара врлине су које су одувек красиле запослене у овом великом колективу. Железничари се, традиционално, годинама уназад, одазивају акцијама добровољног давања крви како би помогли свима онима којима је то потребно, а увек су на располагању да помогну и онда када је потребно спасити нечији живот.

Скретничар станице Пожаревац Звонимир Првуловић из Брежана, запослен на железници 37 година, до сада је 56 пута дао крв. Први пут се одлучио на овај племенит чин 1996. године. Он, као и већина добровољних давалаца крви, редовно даје крв на свака три месеца.

– Дати крв, значи по магати онима којима је то потребно, највећи је мотив који ме води свих ових година, каже Првуловић.

– Након сваког давања крви и сам се осећам много боље него иначе, како физички, тако и психички. Сама помисао да се на тај начин спасава нечији живот, много ми значи. Крв сам свега неколико пута дао наменски, за одређену особу. Никада не бих питао за кога је, дао бих крв свакоме коме је то потребно. Препоручио бих свима, који до сада нису дали крв, да пробају, јер ће тако помоћи како знанинима и незнанима, тако и сами себи, рекао је Првуловић.

Саша Митровић, који има 32 године радног стажа, грађевински контролор Организационе целине за грађевинске послове Пожаревац „Инфраструктуре железнице Србије“ из Пожаревца, до сада је 30 пута добровољно дао крв.

– Када дам крв, знам да сам некоме бар мало помогао, зато се осећам добро у сваком смислу, а највише сам задовољан у својој души. Увек имам на уму ону реченицу, како је неко већ рекао: „Наше мало некоме значи много“. Дати крв на акцијама не само да није тешко, то је и прилика за заједничка дружења. Тешко је једино онда када треба дати крв некоме кога знам, ко ми је близак, посебно када је неизвесно да ће му то помоћи, рекао је Митровић и додао:

-Препоручио бих свим људима, да бар једном годишње, дају крв. То ништа не кошта, а некоме много значи. На тај начин би се смањила несташица ове драгоцене течности. Задовољан сам што је и мој двадесетседмогодишњи син Алекса кренуо мојим стопама и постао добровољан  даваоц  крви.

Председник подружнице Пожаревац и потпредседник Хуманитарног друштва железничара Србије „Воја Стајић“- Ниш Миланче Јанковић, железничар у пензији, из Пожаревца, који је радио на пословима заменика шефа деонице за грађевинске послове Мала Крсна у „Инфраструктури железнице Србије“ дао је крв 84 пута. Овај железничар старог кова, више не испуњава услове за давање крви јер је напунио је 65 година живота. Последњи пут је дао крв у јуну ове године на акцији у Новом Саду.

– Први пут сам дао крв када сам имао 21 годину. Било је то за време служења војног рока. Никада ми није било тешко да помогнем непознатима, приликом организованих акција добровољног давања крви. Мени, као и другим даваоцима, буде најтеже када дајем крв некоме кога познајем, јер стрепим за његово здравље и живот. Имао сам прилике да дам крв директном трансфузијом другарици оболелој од леукемије, али није помогло. То ми је заувек оставило тужну слику у сећању. Најважније је помоћи деци када је то потребно. Зато треба мотивисати што више младих да се определе да на овај хуман начин помажу другима, каже Јанковић.

– Тренутно се, као и многа друга удружења добровољних давалаца крви, не можемо похвалити порастом броја чланова. Старији губе способност за давање крви, а млади нису довољно мотивисани. Акције се финансирају из сопствених средстава, односно чланарина. Сами финансирамо превоз аутобусима, као и трошкове окрепљења и освежења на акцијама. Позвао бих све оне који могу да помогну,  да се нам се придруже и на тај начин допринесу да се сакупи што више јединица крви, апеловао је Јанковић и додао да је поносан на признања које је Подружница Пожаревац добила.

Подружница Пожаревац је 2019. године добила Повељу од Града Пожаревца поводом Свете Тројице, празника Града Пожаревца и крсне славе Пожаревца. Ова Подружница је 2016. године добила признање и од свог матичног друштва као једна од четири најбоље подружнице.

Хуманитарно друштво железничара Србије „Воја Стајић“- Ниш броји 378 чланова из сва четири предузећа српских железница. Ове године одржано је пет акција добровољног давања крви, а у току прошле године, у оквиру 8 акција сакупљено је 274 јединица крви.

Хуманитарно друштво железничара Србије „Воја Стајић“- Ниш се може похвалити и дугогодишњом сарадњом са Војно медицинском академијом из Београда.

– Сарадња са железницом је успешна и коректна. На акцијама добровољног давања крви, у организацији Хуманитарног друштва железничара Србије „Воја Стајић“-Ниш, планирано буде увек реализовано. Увек смо лепо дочекани, задовољство ми је радити са железничарима. Захваљујући томе, увек смо на располагању да изађемо у сусрет, када је на њихов позив, то потребно, рекао је начелник Одсека за имуно-хематологију ВМА, потпуковник Милан Живковић.

-Свака прикупљена једниница крви нам много значи, јер се на тај начин може спасити нечији живот. Прикупљену крв обрађујемо у имуно формулу, коју користимо као компонентну терапију. Никада се не зна када ће бити потребе за еритроцитима, тромбоцитима или плазмом.  Надам се да ћемо наставити нашу сарадњу и убудуће, навео је Живковић и додао:

– Давање крви позитивно утиче на здравље, посебно код особа са повећаном хипертензијом. Сваки даваоц крви, пре него што да крв, буде тестиран на вирус хепатитиса Б, вирус хепатитиса Ц, вирус ХИВ-а и сифилис, што је и један вид здравствене контроле.

Posted in Вести.