Три нова стајалишта на брзој прузи: Тошин бунар, Алтина и Камендин

Извођач радова на изградњи три нова стајалишта између Београда и Старе Пазове је конзорцијум кинеских компанија „China Railway International Company” и „China Communications Construction Company”, које и граде пругу за велике брзине на овој деоници. Пројекат  је радио  Саобраћајни институт ЦИП, у сарадњи са кинеском компанијом China Railway Design Corporation.

Toшин бунар

Дотадашње стајалиште Тошин бунар пројектом изградње пруге за велике брзине измештено је на нову локацију.

Ново железничко стајалиште Тошин бунар изграђено  je  у Улици „Булевар хероја са Кошара“, са друге стране улице Тошин бунар у односу на претходно стајалиште, са леве стране колосека.

Ново стајалиште удаљено је око 150 метара у правцу Новог Београда, у односу на бивше стајалиште Тошин бунар, које се налазило испред тунела Бежанијска коса и више није у функцији.

Прилаз путника перону омогућен је стазом из улице Тошин бунар и степеништем. За потребе путника на железничком стајалишту Тошин бунар изграђен је перон дужине 123 метра и ширине 4 метра, а изграђен је и нов потходник.

Алтина

Земунско насеље Алтина једно је од најмлађих београдских насеља, чије је формирање започело деведесетих година прошлог века, а урбанистичко уређење почетком двадесетог века.

У земунском насељу Алтина изграђено је потпуно ново железничко стајалиште, са новим колосецима, перонима за путнике са надстрешницама, потходником,  информативним таблама и ознакама.

На тај начин, скоро  30  хиљада  становника овог дела Београда по први пут добили су своје стајалиште за градски и приградски железнички саобраћај. 

Камендин

И становници приградског насеља Камендин, које се налази у Земун Пољу, по први пут су у оквиру пројекта пруге за велике брзине добили своје железничко стајалиште за градски и приградски саобраћај возова.

У овом насељу изграђено је ново стајалиште, са уређеним перонима са надстрешницама, потходником, опремом за информисање и усмеравање путника и видео надзором.

Ово насеље настало деведесетих година прошлог века налази се у северном делу Земуна Поља, између ауто пута и пруге Београд – Нови Сад, па ће ново стајалиште грађанима Камендина омогућити бољу саобраћајну повезаност и брже путовање возом до центра главног града.

Posted in Вести.