Нови српски возови на брзој прузи Београд – Нови Сад добили име “Соко”

Победнички назив и лого носиће и сви остали возови велике брзине које очекујемо у будућем периоду у нашој земљи.

-Уверен сам да данас постављамо нове дигиталне стандарде за овај вид саобраћаја који ће нас интегрисати у Европу – рекао је на свечаности министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић.

Железничка компанија  “Србија воз” отворила је 1. фебруара ове године конкурс под називом “Пусти инспирацију да те вози” за име и лого нових брзих возова у Србији.  Право учешћа имали су сви пунолетни грађани и правна лица Републике Србије до 21. фебруара. Планирана награда за победничко решење је милион динара.

Савремени возови, најмодернији у региону, “KISS 200”, чији је произвођач швајцарска компанија “Штадлер”, саобраћаће новом пругом на релацији Београд- Нови Сад, брзином од 200 километара на сат.

Овај најсавременији воз у региону је истовремено и први брзи воз у историји железнице Србије, који ће удаљеност између Београда и Новог Сада прелазити за 36 минута.

Реч је о јединственом луксузно и комфорно опремљеном дабл-декеру, са 316 седишта. Од осталих погодности за путнике истичу се wi-fi, мини-бар, као и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Воз је оспособљен за Европски систем управљања возовима (ЕТЦС).

Posted in Вести.