У 2021. години радило се на изградњи и реконструкцији 450 километара пруга, у току припрема документације за још 720 километара магистралних пруга

Сви радови на изградњи пруге за велике брзине до 200 километара на сат  између Београда и Новог Сада у завршној су фази. У току су статички тестови на геометрији колосека и контактној мрежи, као и статичка тестирања сигнално-сигурносних и телекомуникационих система. Након тога, специјализована компанија DBST (Deutsche BahnSystemtechnik), обавиће током јануара и фебруара динамичко тестирање пруге за велике брзине, на деоници Београд Центар – Стара Пазова. То значи да ће комерцијална експлоатација брзе пруге од Београда до Новог Сада бити технички омогућена  у марту 2022. године, односно нешто дуже од четири и по године од како је почетком радова на тунелу „Чортановци“ почела изградња пруге за велике брзине.

У оквиру деонице брзе пруге до 200 км/сат Нови Сад – Суботица – Келебија у току је изградња новог подвожњака у Кисачкој улици у Новом Саду, као и реконструкција железничке станице Нови Сад, а завршетак ова два пројекта усклађен је са завршетком изградње брзе пруге Београд – Нови Сад. Планирани завршетак радова на деоници Нови Сад – Келебија је новембар 2024. године.

Радови на модернизацији пруге Јајинци – Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију у завршној су фази.

У оквиру изградње пруге Суботица – Хоргош, у претходна три месеца изграђено је 3,6 км доњег строја пруге од Хоргоша према Бачким Виноградима, а у току су припремне активности за полагање 4,5 км горњег строја од Суботице у правцу Хоргоша. Иако је рок за завршетак радова новембар 2022. године, извођачи најављују изградњу ове пруге пре уговореног рока. Нова пруга биће електрифицирана и оспособљена за брзине до 120 км/сат.

Пруга Ниш – Брестовац биће завршена до јуна 2023. године, укључујући и изградњу осам нових армирано-бетонских мостова, на месту постојећих који ће бити уклоњени. Најдужи од осам нових мостова биће мост преко Јужне Мораве код Малошишта, чија ће дужина бити 180 метара. Реконструисана пруга Ниш – Брестовац биће оспособљена за брзине до 120 км/сат.

Поред свега овога, завршен је тендер и у току је разматрање понуда за изградњу тунела Сталаћ – Ђунис, на брзој прузи Београд – Ниш, док тендерска процедура за модернизацију пруге Ниш – Димитровград и даље траје, па се наредне године очекује почетак радова на овим пројектима.

Укупно је у протеклих седам година завршена реконструкција 227 километара магистралних и 529 километара регионалних пруга, односно укупно око 750 километара пруга у Србији.

Поред тога, у току је припрема документације за модернизацију и реконструкцију још око 720 километара магистралних пруга у Србији, што треба да се реализује у наредних неколико година. Реч је о пругама Сићево – Димитровград, са обилазницом око Ниша, Сталаћ – Ђунис, Ваљево – Врбница на барској прузи, обилазница Бели Поток – Винча – Панчево, Ресник – Велика Плана – Ниш – Прешево – државна граница са Северном Македонијом, Стара Пазова – Шид.

Posted in Вести.