Радови на замени железничког моста преко Бегеја у Зрењанину почињу 4. јануара 2021. године, када се обуставља саобраћај возова на прузи Зрењанин – Зрењанин фабрика

Обустава железничког саобраћаја трајаће до 19. априла 2022. године.

На тај начин „Инфраструктура железнице Србије“ и у новој години наставља са великим инвестиционим и инфраструктурним радовима на модернизацији железничке мреже у Србији.

Радове на мосту изводиће конзорцијум фирми који чине „Карин комерц“ из Ветерника, „Челик“ из Бачког Јарка, „Триопројект“ из Београда, као и „Геодетски биро“ из Ветерника.

Предвиђено је да мост  дуг 55 метара добије нову челичну решетку.

Нови мост биће израђен од демонтираних елемената монтажно – демонтажне конструкције која је била постављена преко Дунава у Новом Саду, док није изграђен нови  Жежељев мост.

У првој фази радова предвиђено је да се на мосту у насељу Берберско обави постављање шипова који ће служити за демонтажу моста, као и да се обаве други неопходни радови. Када се ова фаза заврши према пројекту очекује се да радници почну са сечењем и демонтажом постојеће конструкције моста. Стара челична конструкција биће одложена на шипове и скеле који ће бити постављени у јануару, а затим ће бити измештена на обалу Бегеја.

Након тих активности уследиће радови на ојачању конструкције моста, облога стубова, лежишта, како би отпочео посао постављања нове челичне конструкције моста.

Када постављање нове конструкције моста буде завршено, уследиће посао на постављању прагова и шина на конструкцији моста, тако да ће у априлу бити окончан цео посао око радова на мосту преко Бегеја.

„Инфраструктура железнице Србије“ у жељи да олакша свакодневни живот становницима Зрењанина, а посебно грађанима два велика насеља „Ружа Шулман“ и Берберско, новим пројектом места предвидела је да се обезбеде две пешачке стазе преко моста.  До сада је постојала само једна стаза која ни изгледом ни ширином није задовољавала потребе становништва. Од пролећа када радови буду завршени са обе стране моста изнад Бегеја биће постављене две стазе, прописно обележене и ширине да може да се безбедно одвија пешачки саобраћај.

Ради повећања безбедности „Инфраструктура железнице Србије“ уредиће не само прилазе и пешачке стазе, већ ће бити постављено и ново осветљење на мосту, чиме ће цео овај простор добити нови и лепши изглед.

Мост на Бегеју постављен је 1937. године, тако да ће се следеће године навршити осам и по деценија железничког саобраћаја.  

Posted in Вести.