Између Хоргоша и Бачких Винограда изграђено 3,6 км доњег строја, радови брже од планираног

Изграђен је доњи строј строј пруге од Хоргоша према Бачким Виноградима у дужини од 3,6 километара. У току су припремне активности за полагање 4,5 километара горњег строја од излаза из станице Суботица ка Хоргошу,  као и за изградња инфраструктурних објеката: подвожњака у Суботици, два подходника (у Палићу и Бачким Виноградима) и реконструкцију станичних зграда у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу.

Модернизација пруге Суботица – Хоргош почела је 18. октобра у Хоргошу, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Радове изводи конзорцијум  ,,Карин Комерц МД“ из Ветерника и „РЖД Интернешнл“, као извођачима радова,  а вредност посла је око 10,2 милијарде динара.

По завршетку модернизације и реконструкције, ова пруга дужине 26,63 километара, биће једна од најмодернијих електрифицираних европских железничких деоница, којом ће возови саобраћати брзином до 120 км/сат, а возом између Хоргоша и Сегедина ће се путовати 35 минута.

Рок за завршетак радова је новембар 2022. године.

Пруга Суботица – Хоргош – граница са Мађарском је неелектрифицирана, регионална и прекогранична пруга, која повезује регионалне центре на територији Србије и Мађарске. Пруга се из Суботице и Хоргоша преко државне границе, наставља на мађарској територији у дужини од 12,6 км до Сегедина. Изграђена је 1885. године, као део тада изузетно значајне железничке магистрале Баја – Суботица – Сегедин.

Posted in Вести.