Премијерка Ана Брнабић обишла реконструисану железничку станицу Овчар Бања

Премијерка је нови, леп, модеран и функционалан железнички објекат обишла у оквиру посете Овчар Бање, у чију ревитализацију је уложено до сада 185 милиона динара. Ово је њена трећа посета подручју Овчарско – кабларске клисуре, која је проглашена за предео изузетних одлика.

Обраћајући се представницима медија на платоу реконструисане железничке станице Овчар Бања, председница Владе истакла је да је изузетно задовољна како се изводе радови и да су изградња аутопута Милош Велики и ревитализација Овчар Бање, заправо један пројекат.

– Оно што ће нам аутопут омогућити је потпуно измештање саобраћаја из Овчарско-кабларске клисуре и након више од 60 година ћемо овај предео изузетних одлика вратити природи и људима. Желели смо да те две ствари радимо паралелно. Да када пустимо у саобраћај деоницу до Пожеге, практично у исто време покажемо шта смо све урадили у Овчар Бањи – рекла је Брнабић. Она је истакла да је за резултат неопходан заједнички рад свих ресорно задужених министарства у оквиру Владе Републике Србије, јавних предузећа и локалне самоуправе, што је случај у оквиру овог пројекта.

– Видели смо данас да су завршени амфитеатар, трг и парк, пристаниште на језеру Међувршје,  реконструисана је железничка станица, као и приступна саобраћајнице ка врху Каблара са два паркинга… Очишћена је трава и трска на језеру Међувршје, завршена је мини студија за пројекат измуљавања језера Међувршја, паркинг манастира Благовештење у Овчар бањи, а до краја године се очекује завршетак Природњачког центра – рекла је премијерка и најавила да ће се у наредном периоду уложити  још 500 милиона динара.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић поздравио је и захвалио премијерки Ани Брнабић на посети, али и на изузетно великом улагању у Овчарско-кабларску клисуру.

– Данас је велики дан за Чачак, имали смо задовољство да нас је у истом дану посетио председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Оно што је веома важно је да ћемо на само осам километра од петље у Паковраћу имати прелепи амбијент у Овчар Бањи. Веома смо посвећени овом послу и желимо да у наредних две године читава Овчарско-кабларска клисура буде бисер Западне Србије. Инвестирали смо пуно, али ово је тек почетак, јер са оваквом подршком и председника Вучића и премијерке Брнабић, убеђен сам да ћемо у наредних неколико година бити поносни на наш туристички бисер – рекао је Тодоровић.

Реконструисана железничка станица

Железничка станица у Овчар Бањи налази се на прузи Сталаћ- Краљево- Пожега, има два колосека и кроз њу свакодневно прође десет путничких и пет теретних возова.

„Инфраструктура железнице Србије“ у реконструкцију железничке станице ОВчар Бања уложила је око 18 милиона динара.

У оквиру реконструкције станице завршено је комплетно уређење објекта и станичног платоа, као и следећи радови: санација фасаде, фасадне опеке и дрвене фасадне облоге, крова, унутрашњих зидних и подних површина и мокрог чвора, замена комплетне спољашње и унтрашње столарије, електро и громобранских инсталација и олука, те водоводне и канализационе мреже. Нови изглед добиће целокупни простор око саме станичне зграде постављењем дрвећа, украсног шибља, клупа и вртног мобилијара.

Станични објекат у Овчар Бањи  је зидан половином седамдесетих година, а станица је пуштена у рад 1978. године. Од тада до данас, дакле пуне 43 године, није било никаквих инвестиционих радова на санацији железничке станице у Овчар Бањи.

Поред тога, железничка станица у Овчар Бањи је око петнаестак година била непоседнута, што значи да у њој није било железничког особља, али ни чуварске службе, због чега је станични објекат руиниран, запуштен и у изузетно лошем стању.

Posted in Вести.