Култура на шинама

Успешна професионална сарадња запослених у овим установама допринела је остварењу давнашње замисли да се током путовања возом  између градова који су пругом повезани још 1912. године организује низ културно-образовних садржаја намењених путницима. Колажни програм „Култура на шинамаˮ,  организован у част Године европске железнице, окупио је велики број стваралаца, познавалаца културно-историјског наслеђа и природно-географских одлика овог подручја, као и бројну публику свих узраста.  Захваљујући надахнутим наступима уметника, едукативним предавањима и креативним подстицајима, пријатном амбијенту у путничком возу, као и љубазности железничког особља, несвакидашња вожња остаће незаборавни доживљај за све који су јуче имали прилике да путују на релацији Пожега – Чачак – Краљево и у обрнутом смеру.

Чачани, учесници пројекта „Култура на шинамаˮ, окупили су се испред старе парне локомотиве на Железничкој станици, где их је Невена Петковић, библиотекар Одељења за децу и младе, упознала са историјом железнице у свету и Србији. Млади путници, од којих су неки возом путовали први пут, с пажњом су слушали занимљивости о изградњи железничке трасе кроз овај део Србије и уласку првог воза у Чачак, као и носталгичну причу о надалеко чувеном возу Ћири. Путници су на зидовима чекаонице могли и да погледају изложбу „Позив на путовањеˮ и подсете се остварења завичајних књижевника који су били инспирисани возовима. Аутори ове поставке су чачански библиотекари Оливера Недељковић и Владимир Симић. Поред избора из дела Владислава Петковића Диса, Данице Марковић, Бранка В. Радичевића, Бране Петровића, Александра Ристовића, Миленка Пајића, Владана Матијевића, Живорада Недељковића, Бориса Капетановића и других аутора, она садржи и уметничке фотографије Миленка Савовића.

Током путовања до Краљева, заинтересованим путницима су подељени ваучери за бесплатну годишњу чланарину у библиотеци, а потом су им се обратиле Маријана Лазић, библиотекар Одељења за децу и младе, и Оливера Недељковић, књижевница која је прочитала своју причу „Карта за све правцеˮ. На станици у Краљеву, путнике, новинаре и колеге из Пожеге и Чачка топло су дочекали библиотекари краљевачке Библиотеке. Након поздравне речи мр Мише Милосављевића и надахнуте беседе др Драгољуба Даниловића посвећене значају железнице у историји нашег народа, окупљена публика је на перону разгледала поставку „Од малих читалаца велики писциˮ, чији аутор је Јелена Андрић. Након кратког културно-уметничког програма који је водила библиотекар Данка Спасојевић, присутни су се укључили у стварање „Воза од жељаˮ, којим ће за свој јубилеј бити дароване „Железнице Србијеˮ.

Када се тачно у 10 часова на станици у Краљеву зачуо звиждук воза, учесници програма „Култура на шинамаˮ, са пуним рукама издања краљевачке Библиотеке којима су даровани, кренули су назад за Пожегу. Успут су им своје стихове казивали Драган Јовановић Данилов, књижевник и директор Народне библиотеке Пожега, и краљевачке песникиње Биљана Миљковић и Снежана Тодоровић. Док је воз пристизао на станицу, Даниела Скоковић, библиотекар из Пожеге, представила је  поставку посвећену историјату железнице у овом крају, пожелевши добродошлицу путницима одломцима из књиге Миленка Пајића „Станица прича Пожегаˮ. Кратком посетом Железничком музеју настављена је узбудљива прича о пругама, локомотивама, путничким и теретним вагонима, о возовима које су каткада били једини начин да се оде у свет.

Озарени призорима са овог догађаја и стиховима песника Дејана Алексића којима је отворен овај јединствени фестивал посвећен сликовницама и њеним читаоцима, Чачани и Краљевчани су кренули назад, размењујући утиске и нове идеје, уверени да књиге, баш као и возови, чврсто повезују људе.

 Успешној реализацији овог програма несумњиво је допринела подршка „Инфраструктура железнице Србијеˮ, као и предузећа „Железнице Србијеˮ и „Србија Возˮ.

Објављено у Вести