„Инфраструктура железнице Србије“ у пројекту „Нови Сад 2022. – Европска престоница културе“

„Инфраструктура железнице Србије“, са дугом традицијом и историјом, поред основне делатности. Окренута је и унапређењу свих аспеката друштвеног и културног живота, као и друштвено одговорном пословању, па постоји обострани интерес за сарадњом у оквиру реализације пројекта „Нови Сад 2022. – Европска престоница културе“.

Сарадња ће се реализовати првенствено кроз активности украшавања простора железничких станица и других објеката железничке инфраструктуре, као и кроз друге заједничке активности, а у сврху промоције овог пројекта. Такође, у просторијама „Инфраструктуре железнице Србије“ биће реализоване разне културне манифестације и догађаји, а у склопу промотиције овог пројекта.

За „Инфраструктуру железнице Србије“ учешће у овом пројекту је од посебног значаја,  јер ће управо у 2022. години када ће Нови Сад понети европску титулу престонице културе, овај град са Београдом бити повезан пругом за велике брзине до 200 км/сат, што је највећи инвестициони и инфраструктури пројекат у овом делу старог континента.

На тај начин, и пруга за велике брзине Београд – Нови Сад којом ће у 2022. години кренути возови брзином до 200 км/сат,  као и наставак изградње брзе пруге од Новог Сада ка Суботици, поред осталог, допринеће и успешној презентацији Новог Сада као европске престонице културе.

Иначе, првобитно је било одлучено да Нови Сад понесе титулу европске престонице културе у 2021. години. Међутим, Европски парламент и Европски савет донели су формално одлуку да се због пандемије корона вируса титула Европске престонице културе за Нови Сад одложи са ове на 2022. годину.

Фондацију „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе основао је Културни центар Новог Сада, а овај пројекат је проглашен културним пројектом од националног значаја за Републику Србију.

Поред Новог Сада, у 2022. години титулу Европске престонице културе понеће још градови  Еш сир Алзет (Луксембург) и Каунас (Литванија).

Posted in Вести.