Мокра Гора са „Шарганском осмицом“ у избору за најлепше село у свету

Нема сумње да ће Шарганска осмица, као јединствено градитељско дело у Европи, својом атрактивношћу и великим бројем посетилаца из читавог света свакако допринети што бољем пласману Мокре Горе на овом престижном светском такмичењу. 

Са ускопружном лепотицом дугом 15 и по километра у облику броја „8“ између Мокре Горе и Шарган Витаса и музејским возом „Носталгија“ који пролази кроз 22 тунела и пет мостова савладавајући висинску разлику од 300 метара, природним лепотама и јединственим крајолицима мокрогорске и креманске котлине и пругом ка Вишеграду „Шарганска осмица“ не представља само железничку  атракцију европских размера, већ јединствен туристички центар привлачан туристима из целог света.

Окружена обронцима три планине, богата планинским потоцима и изворима, шумама и цветним ливадама, Мокра Гора је један од најимпресивнијих амбијената у Европи. По свом географско-туристичком положају, Мокра Гора је испред свих оближњих туристичких центара, попут Златибора, Таре или Перућца.

Посебну специфичност Мокре Горе чине и извори лековите Беле воде. Такав је и извор у речном кориту Камишине, која је према испитивањима вода највећег алкалитета у Србији и по својој лековитости спада у веома ретке у свету.

Свакако, Мокру Гору краси и Дрвенград на брду Мећавник, који представља остварење визије прослављеног светског редитеља Емира Кустурице.

Међутим, свему овоме музејско-туристичка пруга уског колосека „Шарганска осмица“ даје посебну лепоту, јединственост, туристичку атрактивност и авантуристички шарм, па се надамо да ће то допринети бољем пласману Мокре Горе на овом светском туристичком такмичењу.

Иначе, поред Мокре Горе, Србију ће на овом такмичењу представљати још Гостиље, на предлог Туристичке организације Златибор и Тршић (Туристичка организација Лозница).

Posted in Вести.