Модернизација пруге Ниш – Димитровград до 2024. године

То је велика ствар за Ниш, али и за Србију, због спајања и са Софијом, и са Истанбулом. Нама су, наравно, најважнији Бела Паланка, Пирот и Димитровград. Укупна вредност пројекта је око 268 милиона евра, од чега су Донаторска средства око 73 милиона евра. То су велике ствари, мимо пруге Ниш – Брестовац и брзе пруге Београд – Ниш, којом ћете за нешто дуже од два сата моћи да дођете из центра Београда до центра Ниша, – рекао је председник Вучић.

Он је истакао да би до краја године требало да крену активности на потписивању уговора за деоницу Ђунис – Сталаћ, на брзој прузи Београд – Ниш, а да би радови требало да почну до марта наредне године.

Пројекат реконструкције и модернизације железничке пруге Ниш – Димитрвоград обухвата: реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће пруге од Ниша до Димитровграда, као и изградњу нове, једноколосечне, електрифициране обилазне пруге око Ниша, у дужини од око 22 километра, чиме ће се железница изместити из центра града.

Укупна вредност пројекта је 268,3 милиона евра и сва потребна средства су већ обезбеђена. Кредитна средства Европске инвестиционе банке износе 134 милиона евра, донаторска средства Инвестиционог оквира за Западни Балкан намењена инвестиционој реализацији пројеката који доприносе инфраструктурном повезивању у региону износе око 73,04 милиона евра, а Србија обезбеђује око 61,24 милиона евра.

Posted in Вести.