У Београд Центру у току изградња бетонске конструкције, изнад будућег првог и другог колосека

Радови су почели 11. маја 2020. године, а изводи их београдска компанија „Elita-cop“, у заједничкој понуди са фирмама „Кото“ из Београда и „KLM Inženjering TM“ из Новог Сада.  Вредност радова износи око 1,257 милијарди динара, а инвеститор пројекта је „Инфраструктура железнице Србије“.

На основу реализације овог уговора у станици Београд Центар укупно ће бити  изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција површине од 35.743 квадратних метара. Новоизграђена бетонска конструкција у Прокопу налазиће се изнад будућег првог и другог станичног колосека, који до сада још нису изграђени.

Када радови на овом објекту у Прокопу буду завршени, „Инфраструктура железнице Србије“ започеће изградњу првог и другог колосека у станици Београд Центар, сваки дужине око петсто метара.

Нова конструкција на коти 105 која ће се налазити изнад будућег првог и другог станичног колосека, као и ова два колосека, обухваћени су пројектом нове главне престоничке железничке станице Београд Центар у Прокопу.

На овај начин „Инфраструктура железница Србије“ наставља активности на даљој изградњи Београд Центра, како би коначно након пуне четири деценије пројекат изградње нове главне железничке станице у Прокопу био завршен и огромна инвестиција у Београдски железнички чвор била заокружена и у потпуности активирана.

Завршетак свих пројектованих радова у железничкој станици Београд Центар у складу је и са изградњом пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, чија прва деоница између српске престонице и Новог Сада треба да буде завршена до краја 2021. године.

Прокоп, јун 2021.г.

Posted in Вести.