Крагујевац – будући железнички центар

-Веома сам поносан што смо данас у МИНД парку, у посети компанији Сименс мобилити, што смо показали ове дивне трамваје урађене у Србији, рекао је председник Републике Александар Вучић, након обиласка фабрике и представљања трамваја који су направљени у срцу Шумадије. Трамваје и возове које ћемо да радимо у нашој земљи на понос су радника, али и сваког грађанина ове земље. То показује колико се Србија променила, колико иде у бољем смеру и колико добро разумемо шта је то што морамо да радимо и у будућности.

-Сименс је одлучан да Крагујевац постане железнички центар за производњу шинских возила у Европи. Слушајући наше људе који су представили цео пројекат, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе, рекао је Вучић и изразио наду да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо возове и трамваје произведене у Крагујевцу.

Најбоље време за Крагујевац и Шумадију тек долази, јер ће у наредном периоду уследити много пројеката, у које ће бити уложено доста новца јер се мора урадити оно што није урађено годинама уназад, рекао је Вучић.

Председник је, поред осталих улагања у Крагујевац, истакао и два железничка пројекта који ће у овом граду бити реализовани. Он  је најавио изградњу најсавременије тест пруге у Сименсу. У овом индустријском комплексу биће изграђена најсавременија пруга за тестирање дужине 1,4 километра, у коју ће бити уложено 20 милиона евра.

Други важан пројекат је изградња железничке пруге, која ће повезати фабрику Сименс и МИНД парк са Коридором 10.  Реч је о прузи  Собовица – Лужнице – крак Баточина. Нова пруга биће дуга 15,7 километара, уз индустријски колосек дужине 890 метара, а укупна вредност читавог пројекта је око 39 милиона евра. У току је израда техничке документације, а предвиђено је да радови трају око годину дана.

Након обиласка фабрике Сименс, о великим пројектима за Крагујевац и Шумадију, председник Вучић је разговарао са градоначелником Николом Дашићем, његовим сарадницима и представницима Шумадијског округа на састанку у Градској управи. Састанку су, поред других, присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан.

Posted in Вести.