Европска комисија усваја регулаторни пакет „FIT FOR 55“ уочи Конференције о клими

Пакет се састоји од низа међусобно повезаних предлога који су усмерени на осигуравање праведне, конкурентне и зелене транзиције до 2030. године и након тога. Постојеће законодавство постало је амбициозније, а где се за тим указала потреба изнети су и нови предлози. У оквиру пакета, представљеног у Саопштењу Комисије COM(2021) 550 final, јача се осам постојећих законодавних аката и представља пет нових иницијатива у низу подручја политика и привредних сектора: климе, енергетике и горива, превоза, зграда, коришћења земљишта и шумарства.

За декарбонизацију саобраћаја предлаже се оквир који укључује комбинацију инструмената политике, првенствено одређивање цена угљеника, опорезивање енергије и еколошке стандарде. Начело „загађивач плаћа” овим се законодавним пакетом спроводи у праксу.

Уочи кључне 26. Конференцијe Уједињених нација о климатским променама (COP26), која ће се одржати од 1. до 12. новембра, у Глазгову, овим скупом предлога ЕУ жели да иницира програм сарадње на глобалном нивоу, посебно групама G7 и G20,  у зеленој транзицији којом се желе уклонити претње нашем опстанку и створити нове прилике за све.

Извор: CER, eur-lex

Posted in Међународна сарадња and tagged .