„Инфраструктура железнице Србије“ укључила се у пројекат „Повезивање Европе Експрес возом“ (Connecting Europe Express)

Планирано је да пројекат „Connecting Europe Express“ буде реализован током септембра и октобра ове године, а њиме је предвиђено да специјални воз повеже укупно око 25 еврпских земаља, укључујући и Србију, чијим пругама ће саобраћати.

Саобраћај овог специјалног воза кроз европске земље пратиће низ великих железничких манифестација, а приликом његових скоро 40 заустављања у градовима широм континента окупиће се железнички сектор, цивилно друштво, локалне и регионалне заједнице и најширe јавности, како би се указало на све предности овог вида транспорта.

Ова манифестација организована је са циљем промоције железничког саобраћаја као одрживог вида транспорта и представљања железничких услуга већем броју грађана и најширој јавности. На тај начин железнички саобраћај биће представљен као трансевропска услуга мобилности, како би била приказана целокупна снага и потенцијал железнице за повезивање европских земаља, које омогућава овај саобраћајни систем.

Такође, пројекат треба да представи све предности овог вида транспорта, значај изградње и развоја железничке инфраструктуре, као и допринос железнице стварању нових радних места, територијалној и социјалној повезаности и паметном, дигиталном и одрживом систему мобилности.

Пројекат „Повезивање Европе Експрес возом“ (Connecting Europe Express) ће бити реализован у складу са свим мерама заштите против вируса Ковид 19 у земљама кроз које ће железничка композиција пролазити.

Трасу специјалног воза, са свим пратећим манифестацијама, објавиће ускоро организатори овог пројекта Европска комисија и Заједница европских железница и инфраструктурних компанија.

Објављено у Вести