Председник Вучић најавио лепе вести из Брисела: Заједно са ЕУ градићемо брзу пругу до Северне Македоније

На конференцији за медије после разговора са шефом европске дипломатије Ђозепом Борељом, председник Вучић је рекао да пред пут није желео да говори о томе све док није од председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен чуо да је Унија спремна да нам пружи подршку у реализацији овог пројекта.

  • Плашио сам се да говорим о томе пре данашњег састанка са Фон дер Лајен. Изградићемо заједно са ЕУ железничку пругу између Београда и Ниша, али и од Ниша до Прешева, односно ка граници Северне Македоније. То ће бити велика промена за нашу земљу – казао је он.

Вучић је истакао да ће то створити много нових прилика за грађане и оне који се враћају у земљу, али и за бољи транспорт из западне Европе кроз Србију до Скопља и Истанбула.

  • То ће значити много не само за транспорт људи, већ и робе и нисам могао да сакријем своје узбуђење поводом тога – рекао је он. Вучић је оценио да је то једна од најважнијих ствари које ће постићи у току свог мандата и изразио наду да ће уговор, с тим у вези, ускоро бити потписан, те пренео да је позвао Фон дер Лајен да дође у Србију и на лицу места види колико је то значајан пројекат.

Поновио је да су то сјајне вести за грађане Србије, те казао да је данас поносан што је српски председник који доноси такве дивне вести.

  • То говорим зато што ћемо добити 35 до 50 одсто средстава из фондова ЕУ за тај пројекат. То спада у Зелену агенду. То је велика количина новца за нас, око 600 до 700 милиона евра за тај пројекат – објаснио је Вучић.

Председник Србије је изјавио поводом подршке коју је Европска унија пружила изградњи железничке пруге између Београда и Северне Македоније, да није реч само о инфраструктури, већ о поновној изградњи поверења.

“Ово је посебан дан за нас. Не ради се само о инфраструктурним пројектима, већ и о томе да се поново гради поверење између нас, да стварамо нову политичку атмосферу, економско окружење”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да пројекат изградње пруге спада и у “Зелену агенду”, а када постоји таква железница, од севера до југа, од запада до истока, онда се може привући још директних страних инвестиција.

“Зато сам јако задовољан, рекао сам и Борелу да сам изузетно срећан овом посетом”, рекао је Вучић.

Posted in Вести.