Нови колосеци у станици Мала Крсна

У последњих месец дана у станици Мала Крсна радило се на полагању петог, шестог, седмог и осмог станичног колосека, као и на реконструкцији последњег деветог, обилазног колосека. Због радова на полагању нових колосека почетком априла у потпуности је у станици био обустављен железнички саобраћај.

У станици Мала Крсна укупно ће бити изграђено око осам километара нових колосека, чије полагање је у завршној фази. Поред тога, на станичном простору већ је новим уређајима замењено свих 26 скретница, а интензивно се ради и на реконструкцији путног прелаза недалеко од станичне зграде.

Реконструкција железничке инфраструктуре у железничкој станици Мала Крсна део је пројекта модернизације пруге Јајинци – Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију.

Укупна вредност радова на прузи Јајинци – Мала Крсна износи 39,2 милиона евра, од чега је за реконструкцију железничке инфраструктуре у станици Мала Крсна намењено 8,9 милиона евра. Финансирање је обезбеђено из кредита Европске банке за обнову и развој.

Инвеститор пројекта је „Инфраструктура железнице Србије“, а радове на реконструкцији грађевинске и електротехничке инфраструктуре на овој прузи изводи конзорцијум француске компаније „Колас“ и српске „Енергопројект“.

Радовима на деоници Јајинци – Мала Крсна предвиђена је реконструкција укупно 68,8 километара колосека и електротехничких постројења, као и радови у осам станица, шест стајалишта, три тунела и на два моста. Реконструкцијом ове пруге обухваћена је замена шина, прагова и контактне мреже, као и уградња оптичког кабла.

Радови се одвијају у условима обуставе железничког саобраћаја на прузи од Јајинаца до Мале Крсне. Брзина возова на већем делу ове пруге пре реконструкције била је око 50 километара на сат. Због лошијег стања железничке инфраструктуре, овом пругом саобраћали су само теретни возови, док је путнички саобраћај између Јајинаца и Мале Крсна био обустављен две године пре почетка радова. Реконструкцијом пруге брзина возова између Јајинаца и Мале Крсне биће подигнута на пројектовани ниво до 120 км/сат.

Posted in Вести.