Завршена реконструкција регионалне пруге Суботица – Сента, од суботе, 21. новембра, редован саобраћај путничких возова

Након реконструкције, брзина возова између Суботице и Сенте повећана је на 80 км/сат у путничком и на 60 км/сат у теретном железничком саобраћају, а носивост пруге повећана је на 22,5 тона по осовини. Брзина возова пре ремонта на овој прузи износила је свега 10-20 км/сат, а носивост пруге била је 16 тона по осовини.

Реконструкција регионалне пруге Сента – Суботица изузетно је битна, јер ће она представљати један од алтернативних транспортних праваца док се буде градила пруга за велике брзине између Новог Сада и Суботице.

Први путнички воз реконструисаном пругом између Суботице и Сенте проћи ће данас, 20.новембра.То је воз који полази из Кикинде, а из Сенте за Суботицу креће у 19.45 сати.

Од сутра, 21. новембра 2020. године, путнички железнички саобраћај реконструисаном пругом одвијаће се по важећем реду вожње, па ће реконструисаном пругом између Суботице и Сенте саобраћати укупно шест возова, по три из сваког правца. Тако ће од сутра из Суботице у 4.25, 07.05 и у 14.35 сати полазити воз за Сенту, док ће возови из Сенте за Суботицу полазити у 05.45, 12.05 и у 19.45 сати.

Подсећамо да је током реконструкције пруге Суботица – Сента, за путнике железнице на овој релацији био организован аутобуски превоз.

Радови на једноколосечној, неелектрифицираној прузи Суботица – Сента, дугој 38,5 километара почели су априла прошле године. Вредност целокупног посла износи 15,36 милиона евра, а радове је изводила новосадска фирма „ЗГОП“. У оквиру изведених радова замењене су шине, прагови и туцаник на овој деоници, а уређена је и железничка станица Ором.

Реконструкција пруге Суботица – Сента повећани су безбедност саобраћаја, пропусна моћ и осовинско оптерећење, као и брзина возова.

Пруга Суботица – Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут ремонтована је двадесетих година прошлог века, што значи да њена реконструкција није рађена скоро пуних сто година, због чега је стање железничке инфраструктуре било врло лоше.

И током пандемије вируса Ковид 19 реконструкција пруге Сента – Суботица непрекидно се одвијала, уз поштовање мера безбедности и заштите здравља радника.

                                                     УПОЗОРЕЊЕ УЧЕСНИЦИМА У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ

„Инфраструктура железнице Србије“ упозорава све учеснике у друмском саобраћају да на путним прелазима између Суботице и Сенте поштују прописе и саобраћајну сигнализацију како би се избегле несреће, имајући у виду да се од суботе, 21. новембра 2020. године поново на овој релацији успоставља редован путнички железнички саобраћај.

Наиме, од сутра ће између Суботице и Сенте свакодневно саобраћати укупно шест путничких возова, којих у претходних годину и по дана није било на овој прузи.

Због тога упозоравамо све учеснике у друмском саобраћају да поштују саобраћајне прописе, пажљиво прелазе преко путних прелаза и буду одговорни према себи и другима, с обзиром на повећан интензитет и брзину возова између Суботице и Сенте. 

Ово је посебно значајно јер се на реконструисаној прузи Суботица – Сента налази укупно 21 путни прелаз, од којих је 20 обезбеђено знаковима вертикалне друмске сигнализације („Стоп“, „Андрејин крст“).

Posted in Вести.