Министар Томислав Момировић обишао место исклизнућа вагон-цистерни на нишкој прузи, железнички саобраћај између Јагодине и Багрдана и даље у прекиду

-Ја очекујем да десни колосек оспособимо за саобраћај у наредна два дана, а за леви ће требати нешто више времена, јер је реч о већем оштећењу. Реч је о коридору 10, који је међународно фреквентни коридор. Јако је важно да покажемо озбиљност према економији, према путницима и према међународним партнерима, да ми то можемо брзо да санирамо. Ова несрећа уопште није мала и једна је од озбиљнијих у претходном периоду, без обзира што на срећу није било људских жртава, пуно је вагона искочило из шина и санирање несреће неће бити једноставно. Ми морамо да покажемо озбиљност и у наредна два, три дана максимално брзо и ефикасно санирамо последице овог исклизнућа. То захтева велики рад људи из „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија Карга“, који већ од јутрос раде на томе, – поручио је министар Томислав Момировић.

Приликом обиласка места исклизнућа вагон-цистерни, министар Момировић је рекао и да су стручњаци из Центра за истраживање несрећа у саобраћају одмах јутрос изашли на лице места, да су ватрогасци дошли изузетно брзо и све време опсервирају терен, да је полиција заштитила место исклизнућа, а да ће „Инфраструктура железнице Србије“ и „Србија Карго“ заједнички утврдити стање ствари и одговорност за овај догађај.

– Генерално су све службе брзо реаговале, – рекао је министар.

Поред што брже санације пруге и успостављања железничког саобраћаја на коридору 10, министар Момировић је као циљ истакао и максималну еколошку санацију терена где су исклизнуле цистерне, са чиме ће се што пре почети.

Железнички саобраћај између Багрдана и Јагодине, на нишкој прузи у прекиду је од синоћ, 28. новембра, у 19.30 сати, када су из састава теретног воза исклизнуле вагон-цистерне, а том приликом је примећено цурење сумпорне киселине.

Приликом овог исклизнућа није било повређених.

У саставу теретног воза превозника „Србија Карга“, који је саобраћао из Димитровграда за Шабац, било је седамнаест вагона, од којих су се четири вагон-цистерне преврнуле на бок, а још четири исклизнуле из шина.

Након исклизнућа, ватрогасне јединице су одмах изашле на лице места и све време обезбеђују место акцидента, а стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија Карга“ приступиле су санирању последица овог ванредног дагађаја, како би што брже обезбедиле нормализацију железничког саобраћаја. На терену је помоћни воз „Инфраструктуре железнице Србије“ са циљем што бржег рашчишћавања колосека, док током дана на терен треба да изађу и стручне екипе компаније „Еликсир“, за чије потребе је превожена сумпорна киселина, како би се укључили у санацију овог ванредног дагађаја.

Железничка комисија за ванредне догађаје утврдиће узроке овог исклизнућа.

Због исклизнућа вагон-цистерни између Јагодине и Багрдана, у прекиду је железнички саобраћај између Београда и југа Србије. „Србија Воз“ је саопштио привремену измену организације путничког железничког саобраћаја на нишкој прузи. Возови који из Београд центра за Ниш полазе у 05:58, 13:16 i u 17:32 сати саобраћаће до санације пруге само до Лапова, а возови који из Ниша за Београд Центар полазе у 06.39, 12:30 i u 17:20 сати ће саобраћати само до Јагодине, али ће за путнике ових возова бити организован аутобуски превоз на релацији Лапово-Јагодина-Лапово. За остале локалне возове који саобраћају из правца Београда за Ниш и из Ниша за Београд, неће бити организован аутобуски превоз.

Posted in Вести.