Министар Момировић на градилишту у Темеринској улици у Новом Саду: Убрзати радове на брзој прузи

Министар Момировић обишао је данас градилиште на изградњи пруге за велике брзине у Темеринској улици у Новом Саду, где радове изводи руска компанија РЖД Интернешнл.

На градилишту су га дочекали генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Небојша Шурлан и директор огранка РЖД Интернешнл у Србији Мансурбек Султанов, који су га упознали са током радова у Темеринској улици, као и на читавој деоници брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад.

Момировић је после контроле радова на брзој прузи у центру Новог Сада изјавио да се радови одлично одвијају.

„Ови радови се изводе на основу два потписана анекса уговора и укупна вредност само овог дела пруге је скоро 700 милиона евра, то јест 693 милиона евра. Апеловали смо у разговору са директором Инфраструктуре железнице Србије да се радови убрзају како би минимално угрожавали конфор грађана Новог Сада”, навео је министар.

Момировић је истакао да је извођење тако великог пројекта несвакидашња ситуација за грађане и да су због тога обећали градоначелнику Новог Сада да ће се потрудити да радови буду што пре готови.

„Ми ћемо врло брзо моћи да путујемо из Новог Сада у Београд за пола сата и, на пример, да одгледамо позоришну представу у Београду или Новом Саду и да се брзо вратимо назад”, нагласио је Момировић.

Министар је приметио да је грађанима тешко да се навикну на тако велике радове, пошто је у претходним деценијама железница била девастирана, па су људи заборавили како је путовати возом.

„Зато оволики радови морају да имају одређене тешкоће и да се затворе одређени булевари у Новом Саду. Водићемо рачуна да то буде парцијално, како би саобраћај у граду функционисао”, поручио је министар Момировић и додао да очекује да све буде завршено у превиђеним роковима.

Темеринска улица у Новом Саду непроходна је за саобраћај због изградње пруге за велике брзине кроз Нови Сад, а привремена забрана саобраћаја у тој улици, како је најављено, трајаће до краја марта 2021. године.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, на конференцији за медије коју је претходно одржао заједно са министром Момировићем о реализацији капиталних инфраструктурних пројеката у овом граду, изјавио је да разуме нервозу суграђана који живе у Темеринској улици, а која је непроходна за саобраћај због радова на изградњи брзе пруге, и поручио да радови неће стајати ни дана како би улица била отворена у предвиђеном року.

На конференцији за медије Вучевић је истакао да је замолио Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и руске партнере да се радови одвијају парцијално, како цео град не би био затворен и како би грађани могли да функционишу.

“Замолио сам и министра Томислава Момировића да радови не стају ни једног дана, морамо да издржимо, ја се извињавам грађанима који не могу да функционишу на тој локацији, али морамо да се стрпимо, – поручио је градоначелник Вучевић.

Posted in Вести.