Преговори са Кинезима за брзу пругу до Ниша и Прешева


Потпредседница српске Владе је рекла новинарима да би била велика штета да немамо брзу пругу ка југу земље, подсетивши да се увелико гради брза пруга од Београда до границе са Мађарском за брзину возова до 200 километара на сат.


„То је огромно улагање од око две милијарде евра, а толико нас кошта и брза пруга до Суботице до Београда. Ипак, то је улагање у будућност. Ми смо се определили да радимо са кинеском компанијом ЦРБЦ. У наредних неколико месеци „Инфраструктура железнице Србије“, која већ разговара са кинеском компанијом, има задатак да припремо предлог комерцијалног уговора”.


Каже, такође, да су се већ обратили кинеској влади за одобрење префренцијалног кредита будући да је то огромна инвестиција.
„Верујем да ћемо испоштовати заједничку динамику, а то је да у наредна три месеца имамо предлог комерцијалног уговора. Упоредо се раде пројекти и уз одобрење и финансирање верујем да би могли следеће године да почну и радови. То јесте нова модерна и другачија Србија која нам треба за будуће генерације”.
Потпредседница Владе Србије каже и да је влада обезбедила кредит Светске банке од 15 милиона евра у жељи да још боље уредимо путне прелазе и да ће бити додатно обезбеђено још 58 критичних прелаза. Михајловићева је додала и да ће у септембру бити расписан јавни позив за избор извођача радова.

Posted in Вести.