Воз са медицинском опремом из Кине стигао у Србију

Воз из Народне Републике Кине са медицинском опремом коју је Србија набавила од Кине за борбу против корона вируса, стигао је 26. маја 2020. године у железничку станицу Нови Београд.

У возу се налази 300 тона медицинске опреме, чиме је додатно осигурано да наша земља буде спремна, уколико буде другог таласа КОВИД-19. Превоз и комплетну робу у којој се налази 16 милиона немедицинских маски, 7,8 милиона медицинских маски, 230.000 заштитних одела, 5.000 бесконтактних топломера, платила је Србија.

Теретни воз са медицинском опремом симболично је кренуо 9. маја, на Дан победе, из Вухана, кинеског града из кога је отпочела борба са коронавирусом и града који је коронавирус и победио.

 

 

-Воз са заштитном опремом, који је допутовао из Кине новим путем свиле, симболизује челично пријатељство два народа и показује значај иницијативе Појас и пут, чији је Србија активан учесник. Желим да захвалим нашим партнерима из Народне Републике Кине, јер су сваки пут одржали реч. Све што је председник Републике Александар Вучић договорио са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, све што сам договорила са премијером Ли Кећијангом, све је увек у потпуности испоштовано. Ценимо овакав однос партнерства и поверења. Важно је и данас истаћи да Србија подржава и да ће подржавати политику једне Кине, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић, поводом доласка воза из Кине.

                        

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо рекла је да је China Railway даноноћно, заједно са својим партнерима из Србије, тесно сарађивала и интензивно координирала отварање “зеленог коридора” за транспорт, чиме је још једном показано наше челично пријатељство.

-China Railway Express представља важан резултат иницијативе Појас и пут. Од јануара до априла ове године, превезено је на тој линији 8.000 тона материјала и опреме за борбу против епидемије. На тај начин је China Railway Express постао пут солидарности и пут живота и здравља између Кине и Европе. У наредном периоду, Кина и Србија ће појачати сарадњу у циљу економског опоравка две земље. Повећаћемо и обим билатералне трговине. Уверени смо да ће China Railway Express дати важан допринос и у том смислу, – изјавила је амбасадорке и изразила наду да ће у будућности воз ка Кини ићи пун српских производа.

Директан теретни воз “Кинеских железница“ са заштитном опремом састављен од 42 вагона – контејнера од 9. маја до данас превалио је раздаљину од укупно 10.631 километар између Кине и Србије, преко Казахстана, Русије, Белорусије, Пољске, Чешке и Мађарске.

На вагонима који је стигао у наш главни град била је исписана порука на српском и кинеском језику „Кинеске железнице честитају братској Србији успех у борби против епидемије“.

У железничкој станици Нови Београд воз из Кине дочекали су представници „Инфраструктуре железнице Србије“, на челу са извршним директором Миланом Максимовићем, затим железничке компаније „Србија Карго“, као и представници медија.

Такође, воз су дочекали и представници Кинеских железница, као и кинески радници ангажовани на изградњи деонице пруге за велике брзине између Београда и Старе Пазове.

                  

Posted in Вести.