Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић: Брза пруга Београд – Нови Сад до октобра 2021. године, градилишта нису стала за време епидемије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, рекла је данас да очекује да до октобра идуће године буде завршена деоница брзе пруге Београд-Будимпешта од Београда до Новог Сада, којом ће се путовати око 25 минута.

Михајловићева је, гостујући на Телевизији Хепи, истакла да се на две деонице брзе пруге од Београда до Новог Сада, на којима раде кинеске и руске компаније, не очекује пробијање рокова и да су та градилишта међу најактивнијим у целој Србији.

“На деоници од Новог Сада до Суботице, коју смо планирали да почне да се гради у марту или априлу, верујемо да радови могу да почну на јесен, што је минимално померање кад узмемо у обзир ситуацију и у Србији и у целом свету”, додала је она.

Потпредседница српске Владе рекла је да градилишта у Србији нису стала током читавог ванредног стања и да су због тога радници истински хероји нашег друштва.

“Градилишта су радила током читавог ванредног стања и то је био један од главних задатака министарства. Захваљујући грађeвинским фирмама и њиховим радницима и мерама које је министарство донело, Србија није стала у време епидемије корона вируса, живот није стао. И зато су сви ти радници хероји овог друштва”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је навела да је на почетку епидемије COVID-19 дата препорука свим компанијама да, ако могу да обезбеде пуну заштиту за раднике, не стају са радовима. “На свим великим инфраструктурним градилиштима се ради, на 11 највећих пројеката имамо око 3.500 радника на градилиштима. Свима је стало да се ради, али су и сви свесни да су здравље и безбедност људи на првом месту. Сад је грађевинска сезона и важно је да се сада ради, и на изградњи и на одржавању путева, јер то је значајно и због привредног раста”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела да и поред свих потешкоћа изазваних епидемијом корона вируса и мера ограничења кретања, Србија бележи раст броја градилишта у односу на прошлу годину, која је по свим показатељима била рекордна за грађевинарство. “У Србији тренутно има око 57.000 активних градилишта, што је око 17.000 више него у исто време прошле године. Дакле, градилишта у Србији су и те како жива и активна, упркос свему”, истакла је Михајловићева.

Она је додала да ће држава ће учинити све да пад привредне активности буде што мања и да је због тога издвојила немали нoвац за покривање минималних плата, као и гарантни фонд који треба да омогући привреди да лакше долази до кредита. “Такође, сва министарства су издвојила новац за набавку здравствене опреме, па је за то опредељен и део буџета нашег министарства”, навела је она.

Михајловићева је такође поручила грађанима да треба да буду још мало стрпљиви, јер опасност од вируса још није прошла. “Нико није навикао на овакву врсту живота, али је важније да се сачувамо, и зато хајде да се стрпимо још мало”, навела је она.

Posted in Вести.