Михајловићева: Поносна сам на све пројекте „Руских железница“ у Србији

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, састала се 13. децембра  са Сергејом Павловим, новим првим замеником генералног директора “Руских железница”, као и двојицом нових руководилаца “РЖД интернешенел”, Сергејом Стољаровим, генералним директором, и Мансурбеком Султановим, директором ове компаније у Србији. Састанку је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

 

Реализација пројекта изградње брзе пруге од Београда до Будимпеште, реконструкција барске пруге и изградња јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем биле су теме данашњег састанка.

“Честитам Вам господине Павлов на именовању. Верујем да ћемо, као и до сада са Руским железницама, једном од најбољих светских компанија, имати одличну сарадњу, од које наши инжењери могу много да науче и стекну нова искуства. Поносни смо на све што радимо заједно у Србији. А то су потврдила и два председника, Александар Вучић и Владимир Путин недавно у Сочију”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе истакла је да је у интересу Србије да наредне године буде готова пројектно-техничка документација за јединствени диспечерски центар и наставак реконструкције барске пруге, као и да смо заинтересовани за примену свих модерних технологија које РЖД реализује. Она је додала и да ће до краја овог месеца парламент усвојити документ о новом руском кредиту, закључен споразумом две владе у октобру ове године.

Сергеј Павлов изразио је захвалност Влади Србије и Министарству на подршци коју пружају важном пројекту изградње брзе пруге Београд-Будимпешта и изразио уверење да ће и убудуће динамика реализације заједничких пројеката тећи истом брзином.

“Желим да Вас известим да изградња деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада тече по плану и да у Србији имамо првих 35 километара постављене брзе пруге. Изражавамо заинтересованост за изградњу деонице Суботица-Хоргош, јер смо свесни значаја овог пројекта за Србију. Сигуран сам да ћемо и на свим осталим пројектима, пре свега изградњи барске пруге, као и јединственог диспечерског центра и електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова – Нови Сад, наставити добру сарадњу”, рекао је Павлов.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Боцан-Харченко рекао је да је руска влада задовољна сарадњом и чињеницом да све тече по уговореној динамици, те потврдио одличне билатералне односе две државе.

“Брза пруга од Београда до Будимпеште има огроман значај не само за Србију, већ и за Европу. Да имамо добру сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја потврдила су и два председника, Вучић и Путин, на недавно одржаном скупу у Сочију”, рекао је он.

Састанку је присуствовао и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић.

Posted in Вести.