У рад пуштен нови, аутоматизовани путни прелаз “Брасина”

„Инфраструктура железнице Србије“ пустила је у рад нови, аутоматизовани путни прелаз, између Брасине и Малог Зворника, на прузи Шабац – Лозница – Брасина.

Нови путни прелаз код Брасине обезбеђен је аутоматизованим полубраницима, светлосном сигнализацијом и знацима вертикалне друмске сигнализације, а налази се на укрштању пруге са магистралним путем.

До сада је овај путни прелаз био обезбеђен само знацима вертикалне друмске сигнализације, а на овом месту протеклих година догодиле су се и веће несреће, последњи пут фебруара 2017. године.

Ово је једанаести путни прелаз који је „Инфраструктура железнице Србије“ у последњих годину дана аутоматизовала и поставила бранике или полубранике, као и савремену сигнално-сигурносну опрему. Од тих једанаест аутоматизованих путних прелаза, „Инфраструктура железнице Србије“ из сопствених средстава изградила је осам путних прелаза. У току су активности на аутоматизацији још три путна прелаза у Србији, који ће бити завршени у наредном периоду и које „Инфраструктура железнице Србије“ такође финансира из сопствених средстава.

Поређења ради, у периоду од  2010. до 2017. године железница је аутоматизовала укупно дванаест путних прелаза, од којих десет из чешке донације и свега два из сопствених средстава.

Радна група „Инфраструктуре железнице Србије“ припрема тендерску документацију за аутоматизацију укупно 60 путних прелаза на српским пругама, како би се у најкраћем року започеле активности након што Сведтска банка одобри 13 милиона долара за ове намене.

И овом приликом апелујемо на све учеснике у саобраћају да се строго придржавају прописа и поштују сигнализацију, како би се очувала безбедност саобраћаја.

 

Posted in Вести.