Видео снимци са сигурносних камера на путним прелазима о понашању учесника у друмском саобраћају када су рампе спуштене и наилази воз

Сигурносне камере „Инфраструктуре железнице Србије“ забележиле су понашање учесника у друмском саобраћају на путним прелазима у ситуацијама када су рампе спуштене и наилази воз.
Снимци су настали на већем броју путних прелаза широм Србије.
У десетак минута одабраног материјала могу се видети ситуације на путним прелазима које ће вас уплашити, зачудити или подсетити на неке сцене из акционих филмова.

Да бисте погледали снимке несрећа на путним прелазима кликните овде

Подсећамо да на се на подручју „Инфраструктуре железнице Србије“ налази укупно 2.138 путних прелаза и сви су на одговарајући начин обезбеђени.
Од укупно 2.138 путних прелаза, 502 путна прелаза обезбеђени су савременом сигнално – сигурносном опремом (аутоматским браницима, полубраницима и светлосном саобраћајном сигнализацијом). Преосталих 1.636 путних прелаза обезбеђени су знацима друмске сигнализације (Андрејин крст, знак Стоп).
Безбедност саобраћаја на путним прелазима у највећем броју случајева није само железничко техничко питање, већ најчешће питање самодисциплине и саобраћајне културе возача и пешака као учесника у друмском и пешачком саобраћају.
Поштовање законских прописа гарантује очување безбедности, али се, нажалост, учесници у друмском саобраћају, често упуштају у опасне и ризичне радње и не воде рачуна о путним сигналима.
Возачи друмских возила или уопште не гледају и не осматрају пругу приликом преласка преко ње, предузимају ризична и опасна кретања мимоилазећи путопрелазне полубранике, не поштују у довољној мери светлосну сигнализацију, те прелазе преко пруге иако је уређај за обезбеђење саобраћаја већ спуштен. Чести су и случајеви бахатости и самоуверености возача друмских возила који се упуштају у критичне и опасне радње.
Годишње на путним прелазима у Србији својом непажљивом, неопрезном и неодговорном вожњом возачи друмских возила оштете преко две хиљаде браника и полубраника „Инфраструктуре железнице Србије“. Осим што се на тај начин „Инфраструктури железнице Србије“ наноси велика материјална штета, тиме се и директно угрожава безбедност железничког саобраћаја.
Забрињава чињеница да је број саобраћајних несрећа у порасту управо на потпуно осигураним и на најсавременије опремљеним прелазима, што указује на неодговорно понашање возача друмских возила и пешака, који су у готово 100 одсто случајева узрочници несрећа на путним прелазима.
У протекле две године у несрећама на путним прелазима настрадало је 18 особа. Свих осамнаест настрадало је због сопствене одговорности.
Оваква статистика није само у Србији, већ су показатељи приближни и у другим земљама, а тај проблем препознала је и Међународна железничка унија.

Posted in Вести.