Трећи самит министара транспорта Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Београду: Повезивање, проширење сарадње и развој инфраструктуре

 

Председник Србије Александар Вучић поручио је окупљенима на церемонији поводом почетка самита министара транспорта и форума градоначелника у оквиру механизма “Кина + 16” да је суштина у повезивању – да мењамо робу и услуге и на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Без подршке Кине Србија не би успела да оствари одличне економске резултате, истакао је Вучић. У Београду се од 15. до 17. октобра одржава Трећи самит министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе и Трећи форум градоначелника из тих земаља. Циљ је проширење сарадње земаља региона са Кином и развој регионалних инфраструктурних пројеката.

Учеснике самита и форума на заједничкој церемонији у Палати “Србија” поздравио је председник Александар Вучић, који је рекао да земље југоисточне и централне Европе треба боље да се повежу.

Председник Србије је истакао да је повезивање данас од пресудног значаја за напредак.

Када се погледа простор бивше Југославије, може да се види да БиХ и Србија немају ниједан ауто-пут који их спаја, нити пругу, а слично је и са Црном Гором, Румунијом, нешто боље са Бугарском и Македонијом, рекао је Вучић.

“Инфраструктурно нисмо повезани, иако смо главни трговински партнери”, указао је председник Србије и додао да то морамо да исправимо.

“Суштина је у повезивању, да мењамо робу, услуге, на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Зато улажемо много новца у развој инфраструктуре, речних лука, путева. Спремни смо да саслушамо у томе савете наших кинеских пријатеља и да дамо пун допринос пројекту “Један појас, један пут'”, рекао је Вучић.

Истакао је да оно због чега су сви окупљени данас на овом форуму јесу нови путеви, сарадња и пријатељство.

“Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа”, нагласио је председник Србије.

Уверен је да ће бити изграђени ауто-путеви према Црној Гори, БиХ, али и Румунији, чиме би се направили значајни помаци у наредном периоду.

Вучић је указао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа и да је он најбоље место за нови почетак.

“Не бисмо успели сами, без кинеских пријатеља”

Изразио је задовољство што ће учесници скупа имати прилике да виде и стекну увид у наше пројекте који уводе нашу престоницу у ред најмодернијих градова.

“Људи обично, када говоре о овим састанцима, олако говоре само о кинеским кредитима. Једни кажу да можемо да се задужујемо. Ово је много више од тога. Учествовали смо у десетинама пројеката са кинеским пријатељима и остварили велику корист”, подсетио је председник.

Нагласио је да то све, наравно, зависи и од стања у буџету, који је трећу годину заредом у суфициту.

Истакао је да без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, премосте реке, направе нови путеви, никада сами не бисмо успели.

“Зато сам захвалан премијеру Ли Кећангу и посебно председнику Си Ђинпингу, са којим сам имао пет разговора до сада и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан на инфраструктурним пројектима које градимо од Коридора 10, Коридора 11, како железничког, тако и путног, и изградње нове пруге Београд–Будимпешта, која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја у централноисточној Европи”, објаснио је Вучић, и истакао да Србија са Кином има развијене односе и у другим областима.

Србија регионални лидер у инфраструктурној сарадњи са Кином

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, на отварању Трећег самита министара транспорта НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, да је Србија лидер у сарадњи са Кином у овом делу Европе кад је реч о реализацији инфраструктурних пројеката.

“Пријатељство председника Србије Александра Вучића и председника Си Ђинпинга даје ветар у леђа да будемо конструктиван партнер у овом делу Европе и лидер у сарадњи са Кином у области инфраструктуре”, рекла је Михајловићева, која је домаћин састанка министара транспорта механизма 16+1.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, поручила је да је важно да све земље учеснице у овом механизму раде на повезивању, као и на уклањању нефизичких баријера.

“Србија је препозната као један од лидера у сарадњи са Кином у области инфраструктуре и која ради на повезивању са регионом. Такође је и земља у којој је седиште Транспортне заједнице Западног Балкана, седиште Асоцијације за инфраструктуру и саобраћај у оквиру механизма 16+1 и учесница је у пројекту “Један појас, један пут”. Значај овог самита је што смо се окупили да радимо заједно, и на повезивању, и на смањењу нефизичких баријера”, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да је вредност инвестиција у инфраструктури у Србији 16 милијарди евра, а око девет милијарди евра вредност пројеката са Кином у различитим областима. “То је резултат нашег рада, нашег положаја, али и наших добрих односа са Кином”, рекла је Михајловићева.

“Србија и Кина су партнери који већ реализују велики број заједничких пројеката и имамо прилику да заједно напредујемо и на новим пројектима. Задовољни смо сарадњом са кинеским компанијама са којима градимо брзу пругу Београд-Будимпешта и Коридор 11, на којем ће 103 километра ауто-пута бити завршено до краја године”, истакла је Михајловићева.

Заједнички напредак на новим пројектима

“Повезивање је од пресудног значаја ако желимо да сустигнемо развијене државе и да учествујемо у одрживом развоју. Свако повезивање у инфраструктури, било да је енергетска или транспортна, значи инвестиције, радна места и бољи живот грађана, а то значи и одрживи развој. У наредном периоду ту сарадњу треба да продубљујемо, да размењујемо искуства и да заједнички радимо на уклањању баријера ефикасном одвијању саобраћаја”, рекла је Михајловићева.

Министар транспорта Кине, Ли Сјаопенг, рекао је да је вредност робне размене Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе износи 68 милијарди долара и да је повећана са око 9 на око 11 одсто од 2014. године. Он је истакао да је намера да се ојача механизам сарадње 16+1, посебно у водном саобраћају и у области логистике, као и да се повећа капацитет кадрове, између осталог, и кроз стипендирање за усавршавање у Кини.

 

На отварању самита обратили су се и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг, министар рударства и енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, Александар Антић и представник кинеског Секретаријата за сарадњу са земљама ЦИЕ из Пекинга, Ли Јуђе.

Трећем самиту министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе присуствовао је и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић.

Posted in Вести.