ИЖС, Србија Карго, МЖ Транспорт и МЖ Инфраструктура настављају заједно борбу против илгеалних токова миграната на Коридору Х

Центар за безбедност и Центар за међународне послове „Инфраструктурa железница Србије“ а.д. организoвали су трилатерални састанак. 5. јула 2108. у сарадњи са Центром за регистрацију и прихват миграната у Прешеву, који има специфичну улогу и спону са темом састанка. На дневном реду је била размена међународне праксе у борби против илегалних токова миграната у железничком саобраћају дуж Коридора Х, будући изазови и заједничко деловање железничких компанија Словеније, Србије, Македоније и међународне организације за безбедност железница COLPOFER.

Састанку су присуствовали представници МЖ Транспорта, МЖ Инфраструктуре, Србија Карга, представници секција из Ниша, полиције и царине из Прешева.  Учесници су се посебно осврнули на све критичне тачке, предузете активности, уведене мере контроле од 2015. године када је био најачи талас миграната на земље Западног Балкана. Похваљена је спремност и добра воља свих железничких компанија које су помогле у критичним тренутцима. Истакнут је значај изградње заједничког прелаза Србије и Македоније, који ће омогућити да се све граничне и царинске процедуре обављају у само једној железничкој станици Табановце, чиме ће се скратити време задржавања теретних и путничких возова.  

Закључак састанка јесте да најбољи резултат даје удружено деловање и да треба да будемо јединствени и умрежени. Такође, дошло се до закључка да је карика која недостаје у ланцу комуникације Грчкa железница. Садашња ситуација базира се на појачаним превентивним контролама и повећаном броју видео надзора, са малим бројем евидентираних случајева откривених илегалних миграната.  

Специјална гошћа састанка била је Дора Мезек Кукец из Словенских железница која је председавајућа Colpofer Радне групе за безбедност на Коридору Х. Она је представила искуства и предузете мере Словенских железница на спречавању илегалних токова миграната на граничним железничким прелазима Словеније са Хрватском. Затим је представила принципе рада Радне групе Colpofer за безбедност на Коридору Х и позвала представнике Србија Карга, МЖ Транспортa и МЖ Инфраструктуре да се укључе у рад Групе.

 

Извор: Центар за међународне послове ИЖС

Posted in Међународна сарадња and tagged .