Руске и српске железнице потписале Меморандум о стратешком партнерству

Представници руске компаније „РЖД Интернешнл“ и новоформираног железничког друштва „Инфраструктура железнице Србије“ потписали су 27. октобра 2015. године у Москви Меморандум о стратешком партнерству . Меморандум је потписан током тродневне посете Москви српске државне делегације, на челу са премијером Александром Вучићем.

Овим документом дефинисан је начин даљег учешћа руске компаније  у пројектима везаним за модернизацију железнничког саобраћаја и железничку инфраструктуру Србије.

Наставак сарадње двеју железница односиће се на модернизацију Диспечерског центра за даљинско управљање Железница Србије и даљи развој српске школе за саобраћајно пројектовање и изградњу. Меморандум обухвата и евентуално ангажовање „РЖД Интернатионал“ у радовима на одржавању постојеће железничке инфраструктуре Србије, као и сарадњу на пружању помоћи, приликом обуке српских стручњака железничке струке у специјализованим руским високообразовним установама.

Од марта 2014. године „РЖД Интернатионал“ реализује уговор о модернизацији железничке инфраструктуре и возних средстава у Србији, који се финансира из руског државног кредита у вредности од 800 милиона долара.

У Москви су, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић и министер саобраћаја Русије Максим Соколов разговарали о заједничкој разради стратешког плана за развој железничке инфраструктуре у Србији. Они су разговарали и о наставку модернизације железничке мреже, као и о модернизовању диспечерског центра “Железница Србије”. Истичући добру сарадњу са Руским железницама, Михајловић је рекла да Влада Србије жели да се руски кредит користи још интензивније и подсетила да је из средстава руског кредита већ завршена модернизација 45 километара пруга у Србији.

Михајловић и Соколов су се сагласили да је потребно што пре започети разговоре о новим пројектима, међу којима је посебно важна модернизација диспечерског центра “Железница Србије”. Једна од тема на састанку била је и сарадња са руском страном на јачању капацитета домаћих пројектантских кућа, кроз учешће на пројектима који се реализују заједно са Руским железницама.

Српска министарка је учествовала и на састанку са председником Руских државних железница Олегом Белозјоровим, на којем је разговарано о радовима на модернизацији мреже српских пруга и могућностима за проширење сарадње са том компанијом.

Привредну делегацију српских железница у Москви су чинили генерални директори четири железничке компаније: Мирослав Стојчић (“Железнице Србије” ад), Горан Максић (Инфраструктура железница Србије), Мирољуб Јевтић (Србија Карго) и Југослав Јовић (Србија воз), као и председник Скупштине “Железница Србије” ад Зоран Анђелковић.

Posted in Вести and tagged .