Izvinjenje železničkih kompanija zbog greške na putnom prelazu u Kraljevu, mašinovođa udaljen sa posla do okončanja disciplinskog postupka

Železničke kompanije „Srbija Voz“ i „Infrastruktura železnice Srbije“ izvinjavaju se javnosti i građanima Srbije zbog greške koja se dogodila 2. maja 2019. godine, na automatskom putnom prelazu u Boračkom naselju, u Kraljevu.

Nedvosmisleno je utvrđeno da je za navedenu grešku na putnom prelazu odgovoran mašinovođa putničkog voza, koji nije u potpunosti ispoštovao železničke propise i proceduru.

Zbog toga će mašinovođa „Srbija Voza“ do okončanja discipluinskinskog postupka biti udaljen sa posla.

Naime, prema važećem Saobraćajnom Pravilniku o železničkom saobraćaju pri nailasku voza na automatski putni prelaz koji je u kvaru, kao u navedenom slučaju, mašinovođa je dužan da pre nailaska na putni prelaz da zvučni signal “Pazi”, da se zaustavi ispred samog putnog prelaza i oprezno nastavi dalju vožnju.

U ovom slučaju, mašinovođa voza koji je saobraćao iz Kosovske Mitrovice za Kraljevo, dao je zvučni signal i zaustavio voz na samom putnom prelazu (produžio pet metara), a ne ispred putnog prelaza, kako definiše i nalaže navedeni Pravilnik.

Objavljeno u Vesti