Putni prelazi u Kijevu i Sremčici bezbedni

Povodom objava koje su se pojavile na društvenoj mreži Tviter, u vezi putnih prelaza Kijevo u Rakovici i Železnik u Sremčici, obaveštavamo Vas o sledećem: 

1. Putni prelaz u Kijevu deo je rekonstrukcije pruge Topčider – Rakovica – Resnik. U toku su završne aktivnosti, kako bi 15. januara ova deonica i svi uređaji na njoj bili pušteni u pun rad.

S obzirom da su završni radovi na rekonstrukciji cele ove deonice u toku, železničko osoblje koje učestvuje u organizaciji i funkcionisanju saobraćaja bilo je na dokazani način upoznato sa izvođenjem radova i postupa u skladu sa pravilnicima koji definišu ovakvu situaciju.

Ni jednog trenutka bezbednost saobraćaja na ovom putnom prelazu nije ugrožena.

Kao što je i na Tviteru konstatovano, voz se zaustavio i nastavio kretanje tek kada je bilo bezbedno da pređe put, što je u potpunosti u skladu sa železničkim procedurama i pravilnicima.

S obzirom da su u toku završni radovi na rekonstrukciji ove pruge, putni prelaz u Kijevu je u posebnom režimu, sa ciljem potpune bezbednosti saobraćaja na ovom mestu.

2. Kada je reč o putnom prelazu u Sremčici, on je poslednji put bio u kvaru 02. januara 2019. godine i zbog zamene mikroprekidača rampe nisu radile oko tri sata, koliko je trajala intervencija stručnih službi.

I u ovoj situaciji železničko osoblje je poštovalo procedure i postupalo u skladu sa njima, tako što je zaustavljalo voz pre putnog prelaza i vožnju nastavljalo tek nakon što na putnom prelazu nije bilo nikoga.

Za putni prelaz u Sremčici karakterističan je veliki broj krađa na ovoj deonici pruge, što značajno otežava funkcionisanje uređaja putnog prelaza.

3. Na putnim prelazima u Kijevu i Sremčici prethodnih godina nije bilo vanrednih događaja, niti ugrožavanja ljudskih života.

I ovom prilikom ističemo da se ni jedan vanredni događaj na srpskim prugama nije dogodio u situaciji kada je uređaj putnog prelaza bio u kvaru i kada rampe nisu radile.

Zato još jednom apelujemo na sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i signalizaciju i da voze pažljivo i odgovorno, jer ćemo samo tako očuvati bezbednost i sačuvati ljudske živote.

Posted in Vesti.