„Infrastrukturi železnice Srbije“ priznanje za bezbednost na Koridoru 10

„Infrastruktura železnice Srbije“ na prvom ovogodišnjem sastanku Radne grupe za bezbednost na Koridoru 10 Colpofer, koji je nedavno održan u Sloveniji, dobila je posebno priznanje kao najaktivniji član ove Grupe.

Sastanak je bio posvećen ilegalnim migracijama preko železničkih ruta, a istaknut je visok nivo saradnje članica ove Radne grupe: Slovenskih železnica, HŽ Kargo, HŽ Infrastruktura, Željeznica Republike Srpske, „Infrastrukture železnice Srbije“, kao i policijskih graničnih uprava iz ovih zemalja.

Istaknuto je da je u odnosu na zadnji kvartal 2017. godine i prethodni sastanak održan u Beogradu učinjen značajan pomak u sprečavanju ilegalnih prelaza migranata železničkim rutama. Napredak je ostvaren zahvaljujući udruženom radu kolega zaduženih za bezbednost u železničkom sektoru i pojačanim angažovanjem policijskih snaga iz regiona.

Učesnici sastanka izneli su konkretne mere koje su preduzeli u sprečavanju ilegalnih migrantskih prelaza, nebezbednog kretanja na železničkoj ruti, itd. Takođe, identifikovani su saučesnici u ilegalnom transportu migranata u plombiranim teretnim vagonima.

Istaknuta je neophodnost intenzivne saradnje u kontroli putničkih i ranžirnih stanica, mesta utovara robe, graničnih prelaza, otvorenih koloseka, kako učesnici u prevoznom logističkom lancu ne bi trpeli štetu.

Na sastanku je zaključeno i da je neophodno da se u Colpofer Radnu grupu za bezbednost na Koridoru 10 uključe i železničke kompanije iz Makedonije, Crne Gore i Grčke, kako bi se postigla potpuna pokrivenost u sistemu informisanja u ovoj oblasti.

Na kraju sastanka održana je prezentacija o sajber bezbednosti i digitalizaciji železničkog sektora u Sloveniji, a svim učesnicima ponuđena je razmena iskustva na ovom polju.

„Infrastrukturu železnice Srbije“ a.d. na sastanku su predstavljali direktor Centra za bezbednost Branislav Lovrić, zamenik Dragan Rundić i Nata Živanović iz Centra za međunarodne poslove.

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .