„EU podrška razvoju železničkog saobraćaja u Bugarskoj i na Zapadnom Balkanu“

Evropska integracija Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije sa naglaskom na jačanje regionalne saradnje, unapređenje dobrosusedskih odnosa i nastavka uspostavljanja Jedinstvenog evropskog železničkog prostora. Shodno tome organizovan je seminar na visokom nivou Bugarskog predsedavanja EU u Sofiji 13. aprila. Ovim povodom upriličena je i svečana večera u organizaciji Shift2Rail JU čiji je suosnivač Evropska komisija, železnička preduzeća i Grupa država članica (države članice EU + pridružene države kroz program Horizion 2020), kako bi se upoznali sa učesnicima iz zemalja ZB i predstavili istraživačko-inovacioni rad, namenjen postizanju atraktivnosti i konkurentnosti u železničkom saobraćaju.

Seminar je održan je u partnerstvu sa Evropskim udruženjem proizvođača vozova i dobavljača železničke opreme UNIFE. Skupu su prisustvovali predstavnici iz 47 železničkih kompanija iz oblasti železničkih usluga i proizvođača, predstavnici Evropske komisije, generalnih direktorata za saobraćaj i regionalu politiku, evropskog parlamenta, nacionalnih tela za saobraćaj, regionalih oragnizacija, saobraćajnih instituta kao i predstavnici ministarstva saobraćaja Bugarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Skup je otvorio zamenik ministra saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija Velik Zančev, koji je istakao da je za Bugarsku veoma važan ujednačen razvoj regiona, socijalna kohezija, ekonomski razvoj, investicije u ervopskom saobraćajnom sektoru. Evropska integracija Zapadnog Balkana jedna je od prioriteta predsedavanja Bugarske sa naglaskom na jačanje regionalne saradnje i unapređenje dobrosusedskih odnosa, ističući da su granični prelazi prioritet za Bugarsku i uklanjanje administrativnih barijera. Ognian Zlatev, šef predstavništva Evropske komisije u Bugarskoj, istakao je da Zapadni Balkan jeste deo Evrope i mi imamo zajedničke interese, lideri ZB treba da preuzmu odgovornost da šansu pretvore u realnost. Poslanik Evropskog parlamenta Andrej Novakov istakao je da će Evropska komisija istražiti mogućnost pojednostavljenja učešća zemalja ZB u narednom finansijskom okviru EU. Implementiranje Ugovora o Transportnoj zajednici iz 2017. biće ključni korak u progresivnom integrisanju regiona u jedinstveno saobraćajno tržište Evrope.

Ugovor o prioritenim saobraćajnim koridorima između EU i Zapadanog Balkana kao deo Transevropske mreže već je na snazi.  Po pitanju  investicija prioritet je primena evropskih standarda, što će zahtevati i brze mere u uklanjanju uskih grla, administrativnih i graničnih barijera, koji će omogućiti integrisani drumski i železnički saobraćaj. Kao što piše u dokumentu nova strategija železničkog saobraćaja Zapadnog Balkana je neophodna kako bi je dovela na glavnu saobraćajnu mrežu EU kojom se i promoviše otvaranje tržišta. Direktor Agencije za železnice Evropske unije ERA –direktor Josef Doppelbauerporučio je da zemlje Zapadnog Balkana nisu same na putu EU i da će organizovananjem obuka i radionica biti pomognuto predstavnicima nacionalnih tela za bezbednost. Zatim je održao prezentaciju istakavši da „Tehnički stub 4. Železničkog paketa predstavlja najveću zakonodavnu promenu za železnice u istoriji. Potrebno je da novi sistem primenimo u potpunosti, Agencija za železnice EU je u potpunosti posvećena tome. Smatramo da zemlje Zapadnog Balkana mogu primeniti deo iz Tehničkog stuba 4. Železničkog paketa, koji se sastoji od 3 direktive: Direktiva o interoperabilnosti EU 2016/797 Direktiva za bezbednost 2016/798, Uredba Agencije za železnice EU 2016/796. Mi napredujemo korak po korak na putu ka jedinstvenoj železničkoj oblasti. Ovo su velike promene u železničkom zakonodavstvu i imaće veliki uticaj. Prezentacije predstavnika generalnih sekretarijata za mobilnost i saobraćaj i za regionalnu politiku, odnosile su se na značaj primene evropskog zakonodavstva, primene ERTMS sistema, ukljanjanje svih barijera do bolje povezanosti, ervopskih fondova i investicione politike i rezultata ulaganja. Predsednik Komiteta za evropska ekonomska i socijalna pitanja–-Pierre Jean Coulon: u završnom izlaganju poručio je zemljama Zapadnog Balkana: „Nudim vam moju podršku da radimo zajedno sa ciljem uključivanja civilnog društva, jer je to osnova za železnički sektor da uspe u svojim ambicioznim ciljevima“.

Na kraju seminara delegaciji «Infrastrukture železnice Srbije»  dodeljena je kovanica sa zlatnom i srebrnom gravurom, koja je specijalno izrađena u znak sećanja na predsedavanje Bugarske EU.

 

 

 

 

 

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .