U zajedničkoj akciji sa policijom sprečena krađa kolosečnog pribora u Preševu

U sinhronizovanoj zajedničkoj akciji zaposlenih u „Infrastrukturi železnice Srbije“, pripadnika policije i čuvarskih službi, u nedelju, 21. januara u 21.15 sati, u železničkoj stanici Preševo sprečena je krađa kolosečnog pribora, a privedene su dve osobe.

Prilikom izvođenja akcije policija je u autu kod privedenih lica pronašla 16 podložnih ploča, a neposredno pored automobila još 58 podložnih ploča pripremljenih za uniošenje u auto. Pokušaj krađe organizovan je preko puta železničke stanice, u šumskom pojasu pored kojeg prolazi put. Policija je nakon hvatanja počinilaca izvršila uviđaj i privela ih.

Kako ova akcija železničara i policije ne bi bila otkrivena, zadržan je i jedan voz, jer je krađa organizovana tokom redovnog komercijalnog pregleda i zauzetosti staničnog osoblja oko pregleda voza.

Reč je o kolosečnom priboru uskladištenom u stanici Preševo nakon remonta pruge Vranjska Banja – Ristovac i Bujanovac – Bukarevac.

Krađa podložnih ploča u stanici Preševo koja je sinoć sprečena četvrti je slučaj za samo desetak dana. U prethodna tri slučaja ukradeno je ukupno 470 komada podložnih ploča, čime je „Infrastrukturi železnice Srbije“ naneta šteta od preko milion dinara.

Težina ukradenih podložnih ploča je oko 4,6 tona, pa se sumnja da je u ovoj organizovanoj krađi učestvovalo više izvršilaca, od kojih su uhvaćena dvojica.

Osim velike materijalne štete, krađama infrastrukturnih delova i opreme direktno se ugrožava bezbednost železničkog saobraćaja.

Zajedničkim i koordiniranim aktivnostima železnice i policije akcija u stanici Preševo je uspešno sprovedena, a otkriveni su izvršioci ove velike krađe. Ovo je još jedan od koraka koje „Infrastruktura železnice Srbije“ preduzima u saradnji sa državnim organima, kako bi se sprečile dalje krađe na ovom prostoru, a time i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i velike materijalne štete.

Zbog toga će „Infrastruktura železnice Srbije“ i u narednom periodu nastaviti koordinirane aktivnosti u saradnji sa državnim organima širom zemlje na sprečavanju krađa železničke imovine i otkrivanju počinilaca.

Posted in Vesti.