Железничке компаније из Србије и Републике Српске досадашњу успешну сарадњу ће интензивирати и реализовати нове заједничке активности

Састанак је организован у оквиру Првог свесрпског сабора под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска, а делегације железничких компанија предводили су Анита Димоски, помоћница министра за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Весна Вожни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Министарства саобраћаја и везе Републике Српске.

Анита Димоски упознала је железничку делегацију из Републике Српске са најзначајнијим пројектима модернизације српских пруга који су у току или ће у наредном периоду бити реализовани, као што су брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, односно до Ниша, затим Ниш – Димитровград и Ниш – Брестовац, али и регионалне пруге у Војводини. Истакла је да је модернизација железничке инфраструктуре у Србији од великог значаја и за Републику Српску, а да је станица Зворник место најбољег повезивања двеју железничких мрежа. Она је на крају информисала и железничаре из Републике Српске о новим законским решењима којима се регулише ова област у Србији. 

Јелена Танасковић, генерална директорка Инфраструктуре железнице Србије најавила је да би у наредном периоду требало потписати међусобни Меморандум о сарадњи, којим ће бити дефинисане све области сарадње железничких компанија из Србије и Републике Српске, а да су сви пројекти модернизације српских пруга и на добробит читаве Републике Српске.

 Иван Булајић, генерални директор Србијавоза, предложио је да се у наредном периоду заједнички ради на реконструкцији пруге Мокра Гора – Вишеград, која има изузетан туристички потенцијал али и значај за читав овај регион. Душан Гарибовић, генерални директор Србија Карга, истакао је успешу сарадњу приликом железничког транспорта енергената, који је реализован заједничким снагама, ангажовањем и професионализмом, док је Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице, представио њену улогу у нормативном уређењу железничког саобраћаја.

Железничарима из Републике Српске представили су се и Саобраћајни институт ЦИП, као и Завод за здравствену заштиту железничара.

Весна Вожни, помоћница министра у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске, након што се детаљно упознала са пројектима и пословањем железничког сектора у Србији, истакла је да наша земља постаје лидер у развоју железничког саобраћаја на овим просторима.

Слађан Јовић, генерални директор Жељезница Републике Српске, изразио је посебну захвалност Инфраструктури железница Србије, јер су мерна кола ове железничке компаније обавила сва неопходна мерења на пругама у Републици Српској.

Током данашњег дана биће организован и низ билатералних састанака по одређеним питањима у области железничког саобраћаја Србије и Републике Српске, како би се што пре дошло до нових решења и начина за унапређење међусобних односа у овој области.

Posted in Вести.