Mинистар Весић: Наводи о проблемима у изградњи брзе пруге су манипулација, пруга се ради брже од планираног и има све потребне сертификате ЕУ

Као другу манипулацију, навео је да се нигде не спомиње и то да је његов мађарски колега, министар Јанош Лазар демантовао такве наводе као нетачне и злонамерне.

“Што се тиче Србије, ми не само да градимо брзу пругу на време, већ и пре рока, јер је било планирано да пруга буде завршена до средине 2025. године, а завршићемо је до краја 2024. године. До краја наредне године завршићемо изградњу 108 километара од Новог Сада до Суботице, и уз три до шест месеци за тестирање возова, које смо већ наручили, већ до средине 2025. године моћи ћемо да користимо брзу пругу до Суботице, а када буде завршена кроз Мађарску, и до Будимпеште”, нагласио је министар Весић.

Министар Весић истакао је и да је физичка реализација свих радова преко 60 одсто, да се у сваком тренутку 500 јединица механизације налази на траси, док је у овом тренутку 1.800 људи на траси.

Навео је и да је само постављање шина завршено на више од 20 одсто пруге од Новог Сада до Суботице.

“Посебно је бешчашће написати да пруга Беогад-Нови Сад нема европске сертификате. То је лаж”, рекао је министар Весић и позвао све новинаре да сами дођу и увере се у супротно.

Министар Весић рекао је и да је сертификацију комплетне пруге Београда-Нови Сад урадила ћерка фирма немачких железница. Такође, овлашћено сертификационо тело из Холандије, “Ricardo Certification”, издало је сертификат чиме је потврдило да сва уграђена опрема задовољава техничке спецификације интероперабилности (ТСИ) за ЕТЦЛ Л2.

Иста процедура се, напомиње министар Весић, спроводи и на деоници Нови Сад-Суботица и нова деоница имаће све европске сертификате као и она од Београда до Новог Сада која је изграђена и у функцији је.

“Објављивање оваквих текстова заснованих на лажим информацијама, без навођења да се текст не односи на Србију је ширење лажних вести”, рекао је министар Весић. Додао је да су они тајкунски медији који су ово урадили могли да једноставно питају министарство или српску железницу да ли је све што су написали тачно и да добију одговор.

“Нису питали. Њихове лажи да брза пруга не испуњава европске стандарде показују да су део политичке кампање. То је ружан покушај да се сви напори да се земља развија, изгради брза пруга и путеви дезавуишу, па и зауставе, директним радом против своје земље”, рекао је министар Весић и још једном позвао све новинаре да се сами увере како напредују радови, а они, поновио је – напредују одлично.

Posted in Вести.