Министар Весић посетио Европску комисију у Бриселу: 600 милиона евра за изградњу брзе пруге Београд – Ниш, разговарано и о регионалним пругама

-У наредном периоду ћемо потписати највећи грант који смо икада појединачно добили, то је 600 милиона евра за изградњу брзе пруге Београд – Ниш. Та пруга ће вредети преко 2 милијарде евра и она ће омогућити да наставимо са брзом пругом коју сада радимо до Суботице и до Будимпеште, да у некој 2028. или 2029. години  грађанке и грађани Ниша и целог тог краја Србије буду повезани брзом пругом са Београдом и са Будимпештом, рекао је Весић након састанка са Оливером Вархељијем.

-На састанку сам изнео још једну могућност која је наишла на добар пријем, а то је да ЕУ, заједно са нама, уђе у пројекат реконструкције 588 км регионалних пруга, рекао је Весић.

Он је појаснио да су то пруге које треба потпуно реконструисати и електрифицирати и додао да је са комесаром разговарао о другим пројектима и другим пругама.

-Две пруге спајају Србију и Румунију, једна од Београда према Панчеву и Вршцу, друга је Београд, Зрењанин, Кикинда према Румунији. Затим Врбас-Сомбор и пруга која води према Босни и Херцеговини и пруга која води од Краљева до Косова и Метохије. Тако да мислим да ћемо у наредном периоду успети да уђемо у тај пројекат и да наставимо сарадњу, нагласио је Весић.

Према његовим речима, на састанцима у Европској комисији дао је идеју за формирање европско-српског заједничког комитета у којем ће се састајати представници Министарства за грађевинарство, транспорт и инфраструктуру и представници Комисије, а чији је циљ да се убрза рад на пројектима у транспорту.

– Када је реч о транспорту, Европска унија нас третира као чланицу, јер смо део европских транспортних коридора. Не постоји област у којој смо више повезани са ЕУ од транспорта и то није само интерес Београда, већ и Брисела. Ми у Србији имамо велике пројкете у вези са транспортом,   рекао је Весић након састанка са комесарком ЕУ за транспорт Адином-Јоаном Валеан  којој се захвалио на донацији за брзу пругу Ниш-Београд, истичући значај ове инвестиције и додао да је са Валеаном разговарао и о другим пројектима у којима Унија, такође, даје грантове, а то су друге пруге на територији Србије.

Posted in Вести.