УПОЗОРЕЊЕ: ЗАБРАЊЕНО И ОПАСНО ПРЕЛАЖЕЊЕ ПРЕКО БРЗЕ ПРУГЕ БЕОГРАД – НОВИ САД НА НЕДОЗВОЉЕНИМ МЕСТИМА И НА НЕПРОПИСАН НАЧИН, ВОЗ ЗА ТЕСТИРАЊЕ САОБРАЋА ВИШЕ ПУТА ДНЕВНО БРЗИНОМ ДО 200 КМ/САТ

Током динамичких испитивања пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада неовлашћеним лицима забрањен је било какав приступ и кретање перонима и колосецима у станицама и дуж читаве пруге.

Непоштовањем ових правила грађани директно угрожавају сопствени живот и целокупну безбедност железничког саобраћаја на брзој прузи.

Наиме, воз за тестирање брзе пруге Београд – Нови Сад, састављен од мерних кола Немачких железница, током динамичких тестирања у петак, 21. јануара 2022. године, достигао је брзину од 200 километар на сат.

Тестни воз Немачких железница свакодневно обавља већи број вожњи на првој српској брзој прузи, тако да је, на пример, 24. јануара 2022. године планирано чак дванаест вожњи великим брзинама на различитим деоницама брзе пруге.

То значи да иако редован железнички саобраћај на брзој прузи између Београда и Новог Сада треба да почне у марту, воз за тестирање се већ сада креће овом пругом брзином до 200 км/сат.

При саобраћају воза за велике брзине, и ако уоче пешака или возило на прузи, машиновође не могу да зауставе воз и последице су погубне. Због тога се свако неодговорно и непрописно прелажење преко брзе пруге, у ситуацији када тестни воз саобраћа великим брзинама и до 200 км/сат, може завршити трагично.

У протеклих недељу дана од како су почела динамичка тестирања на брзој прузи Београд – Нови Сад, примећено је да неодговорни појединци прелазе преко ове пруге на местима где то није дозвољено, чак и тамо где је дуж пруге постављена заштитна ограда, угрожавајући на тај начин сопствени живот.

У периоду динамичких тестирања брзе пруге Београд – Нови Сад појачано је присуство припадника МУП-а и службе обезбеђења „Инфраструктуре железнице Србије“ и извођача радова дуж читаве ове деонице.

Међутим, само уколико грађани воде рачуна о личној безбедности, понашају се савесно и одговорно, поштују прописе и прелазе брзу пругу само на местима која су за то предвиђена, могу да се сачувају људски животи и безбедност свих учесника у саобраћају.

Подсећамо да су динамичка тестирања на прузи за велике брзине до 200 км/сат Београд – Нови Сад почела 17. јануара 2022. године, а да су дан касније на прву српску брзу пругу стигла и специјална мерна кола компаније Немачких железница „Deutsche Bahn Systemtechnik“, која је ангажована за реализацију овог посла.

Тестирање брзе пруге обавља се фазно и по деоницама дуж целе брзе пруге Београд – Нови Сад, а планирано је да ова фаза испитивања траје до 4. фебруара 2022. године. Тестирања се обављају свакодневно у временском периоду од 7.00 до 17.00 сати, дакле у видном делу дана и у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на прузи Београд – Нови Сад.

За време динамичких тестирања на траси брзе пруге Београд – Нови Сад у функцији ће бити два путна прелаза, и то у железничкој станици Батајница и у Камендину. Они ће повремено бити затварани у време проласка мерних кола којима се обавља динамичко тестирање брзе пруге.

„Инфраструктура железнице Србије“ апелује и упозорава све учеснике у друмском саобраћају на овим путним прелазима да поштују саобраћајну сигнализацију и прописе, посебно када ови путни прелази буду повремено затварани због проласка мерних кола за динамичко тестирање брзе пруге Београд – Нови Сад, како би се сачувала безбедност саобраћаја и заштитили људски животи.

Posted in Вести.