Ускоро бесплатан интернет и мобилна апликација за куповину карата у српским возовима

Три велике домаће компаније потписивањем Меморандума закључиле су да је у заједничком интересу да се размотре могућности и утврде основни принципи будуће сарадње у вези са реализацијом три пројекта на српским железницама.

Први је Пројекат постављања базних станица на железничке стубове на трасама којима се обавља железнички саобраћај, као и обезбеђивања Wi-Fi сигнала за приступ интернету на железничким станицама на територији Републике Србије, а у циљу обезбеђивања мобилног сигнала и интернета. Други је Пројекат обезбеђивања Wi-Fi сигнала за приступ интернету у возилима Србија Воза, а трећи Пројекат развоја мобилне апликације намењене крајњим корисницима, за куповину карата за железнички превоз путника Србија Воза.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да је модернизација српских железница један од главних приоритета у раду Владе Србије и ресорног министарства, и да српској железници мора да се врати поверење путника.

„Деценије запостављања железнице су готове. Највећи инвестициони талас у развој српске железнице је на свом врхунцу. Влада жели да омогућимо грађанима најбољу и најсавременију услугу. Наш задатак је да вратимо грађане, да вратимо путнике у наше возове, да свест људи променимо и да схвате колико је то квалитетан и поуздан начин путовања и транспорта. Корисничко искуство мора да буде врхунско и у складу са европским стандардима, тако да ћемо ускоро да имамо и апликацију за куповину карата, као и бесплатан приступ интернету у возовима Србија Воза. Наши грађани заслужују да имају услугу као у средњој Европи, а ускоро као у Западној Европи. Доста је било стагнације“, навео је министар Момировић.

Генерални директор Србија Воза Југослав Јовић најавио је да од сарадње са Телекомом очекује нов ниво услуге за путнике у српским возовима.

„Овом сарадњом желимо да постигнемо беспрекорну везу у возовима и заједнички да развијемо апликацију за продају карата. Нова надградња услуга ће омогућити да се карте купе од куће или у покрету и грађани ће имати прилику да купују карте као и грађани широм Европе и света“, каже Јовић.

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић је истакао:

„Једно од стратешких опредељења Телекома Србија је да буде носилац дигитализације читавог нашег друштва и привреде. Документ који смо данас потписали је један корак ка остварењу тог циља. Kао резултат наше сарадње са партнерима из Инфраструктура железнице Србије и Србија Воза путници ће у новим возовима моћи да уживају у бесплатном Wi-Fi  интернету, који ће њихово путовање учинити удобнијим.

Такође, развијамо и апликацију за мобилне уређаје путем које ће путници моћи једноставно и брзо да купе карту за путовање возом, – рекао је Лучић, и истакао да ће Телеком Србије за најбрже возове обезбедити и најбржи интернет.

Posted in Вести.