Саобраћајни факултет обележио свој дан: 71 година у покрету

Догађају су присустовали  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министар науке, просвете и технолошког развоја Бранко Ружић, ректор Београдског универзитета др Владан Ђокић, и бројни други гости, професори и студенти Саобраћајног факултета, као и пословни партнери и сарадници ове угледне и значајне високошколске установе.

Обележавање годишњице Саобраћајног факултета организовано је у пословној згради српских железница, како би се и на тај начин, симболично, показала његова повезаност и значај за железницу и саобраћај у целини.

Обраћајући се присутнима, декан Саобраћајног факултета проф. др Небојша Бојовић истакао је да је 71. рођендан факултета посебан, јер се први пут обележава у пословној згради компанија железничког сектора.

Посебно је скренуо пажњу да се уз огромно залагање свих запослених, студената и надлежних институција, процеси наставе и оцењивања знања нису прекинули у доба пандемије вируса Ковид-19 захваљујући новим каналима комуникације.

-Научна сарадња није прекинута упркос свим отежавајућим околностима, као и учешће факултета у важним привредним и инфраструктурним пројектима. Мултидисциплинарност, сагледавање комплетне слике, визионарство, инстинкт и спремност на нагле промене биће нам од пресудне важности у времену које следи, јер су потребе друштва за квалитетнијим функционисањем саобраћаја све веће и веће – навео је др Бојовић и додао да је интересовање за студије на Саобраћајном факултету и даље високо, а да су у само једном року попуњене све квоте на основним студијама, као и да  је  забележен рекордан упис на мастер студије.         

Проф. др Бојовић се захвалио студентима и запослеснима што су у данашњим изазовним временима показали висок степен посвећености, професионализма, прилагодљивости и пре свега заједништва.

Ректор Београдског универзитета  проф. др Владан Ђокић изнео је важну специфичност Саобраћајног факултета. То је факултетска сарадња са привредом у великом броју инфраструктурних пројеката, који су од државног и националног значаја, а у којима заједно учествују професори, асистенти и студенти, чиме значајно доприносе афирмацији нашег друштва.

– Добили смо на динамици свих важних саобраћајних пројеката који су нас приближили Европи којој припадамо и социолошки, историјски, културолошки, политички и геостратешки, али увек нам је недостајало то нешто, а мислим да смо то нешто добили једном мудром државничком политиком коју имамо претходних десетак година. Свакако највећи допринос су дали дипломирани студенти, и то не само нашој земљи и нашем друштву, већ и у планетарном смислу, а наш факултет ће наставити са пружањем даље подршке студената у њиховом академском и каријерном развоју, – рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја господин Бранко Ружић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посебно је истакао све предности Саобраћајног факултета у нашој земљи. Момировић је нагласио да је управо овај факултет један од најважнијих центара за образовање саобраћајних инжењера који су у стању да одговоре на најкомплексније изазове у струци.

– Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре чини велике напоре за даљи развој саобраћаја, кроз његово управљање, појачавање саме безбедности, побољшање квалитета целокупне транспортне мреже и кроз улагање у образовање будућих кадрова, – рекао је Момировић, још једном нагласивши све веће потребе друштва за квалитетнијим функционисањем саобраћаја.

Он је  истакао и да је саобраћај један од кључних приоритета наше земље, пре свега стављајућу акценат  на изградњу мреже ауто-путева, затим изградњу брзих железничких пруга, ваздушних путева као и воденог транспорта у циљу јаче повезаности са регионом.

-Оно што је веома битно, јесте да је у току израда нове стратегије о безбедности саобраћаја почевши од 2021. године. Такође додао бих да је ефикасно управљање саобраћајном безбедношћу од суштинске важности како на националном тако и на локалном нивоу.

Након тога, уследило је свечано приказивање краткметражног филма о Саобраћајном факултету под називом „71 година у покрету“, а затим и додела признања најбољим студентима.

За студента генерације проглашена је Јована Петровић, са модула за логистику, са просечном оценом 9,89 и одбраном завршног рада са оценом 10, а награђено је и још осам најбољих студената. 

Када су у питању студенти за ову годину на Саобраћајном факултету је дипломирало је 212 студената на основним, 133 на мастер и четворо на докторским студијама. Укратко ковид пандемија није оставила трагове на учинак броја дипломираних што је директно условило стварању врхунских стручњака. Што се тиче студентског просека оцена, за студенте основних студија тај број износи 8,06, а на мастер студијама 9,36.

Саобраћајни факултет недавно је потписао два уговора везана за пројекте Фонда за развој, у Хоризонту 2020. Саобраћајни факултет је укључен у пет активних пројеката, а у сарадњи са привредним и другим институцијама у току је 15 активних, а завршено је и пет великих пројеката.

Posted in Вести.