Одржана комеморација Милутину Мркоњићу, великом градитељу и човеку

Опроштајном скупу присуствовали су  председник Народне Скупштине Србије Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, директори, бивши и садашњи, као и бројни сарадници, колеге и поштоваоци лика и дела Милутина Мркоњића.

Последњи поздрав некадашњем министру, директору Дирекције за обнову земље, генералном директору Саобраћајног института ЦИП, саборцу и пријатељу упутили су његови најближи дугогодишњи сарадници: Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, Миломир Минић, некадашњи директор ЖТП „Београд“, Зоран Анђелковић, члан Скупштине „Железница Србије“ и Рајко Ковић, саветник генералног директора „Железница Србије“.

-Милутин Мркоњић није био само велики грађевински инжињер, већ човек великог срца који је својој Србији желео напредак. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Био је руководилац обнове Србије испред Владе Србије после НАТО бомбардовања 1999. године. У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. Мркоњић је био велики визионар и многи његови пројекти су данас заживели захваљујући његовом ентузијазму и залагању, истакао је Милутин Игњатовић, директор ЦИП-а.

И некадашњи дугогодишњи генерални директор ЖТП „Београд“, Миломир Минић се потресним речима опростио од свог дугогодишњег пријатеља и колеге.

-Тешко ми је да прихватим реалност да се од Милутина растајем после 30 година нашег познанства. Волео је људе, волео је своју земљу и борио се за бољу будућност свих грађана. Мрка је био херој обнове земље после бомбардовања. Наш Милутин био је човек великог срца, истако је Минић.

Последњи поздрав колеги упутио је и Зоран Анђелковић који је истакао да је Мрка био велики градитељ и визионар, који је доживео реализацију многих пројеката.

-Сећамо га се по речима да све мора да се заврши пре рока, а он нас је напустио пре рока. Нашег Мрку памтићемо као човека који је много нас окупљао у ЦИП-у и од кога се ту могло много тога научити, рекао је Зоран Анђелковић, и присетио многих детаља и пројеката из богатог живота и каријере Милутина Мркоњића.

-Када је Милутин, на нашим окупљањима својевремено  говорио о брзим пругама, ништа га нисмо разумели. Неколико година касније када нас је посао довео у железницу, тада смо добро разумели о чему је причао. Мрка је био човек испред свог времена. Силно је желео да српске железнице буду део европског система. Поред великог професионализма, знања и упорности у раду, наш Мрка је пре свега имао велику душу. Памтићемо га по добром, рекао је Ковић.

Комеморативни скуп завршен је речима из интервјуа који је Милутин Мркоњић ексклузивно дао за лист „Пруга“ поводом 15. септембра – Дана железничара, 2012. године:

„Немамо право на нерад и одсуство амбиција. Потпуно сам сигуран да ће се железнице Србије у наредним годинама уклопити у општеприхваћени европски тренд који је најилустративније дефинисан тврдњом „да је са перманентним побољшањем железничке инфраструктуре могуће доручковати у Паризу, ручати у Амстердаму и вечерати у Лондону.“

Posted in Вести.