Због модернизације пруге Ниш – Брестовац, од 18. октобра без путничких возова на овом делу железничког Коридора 10

Радови на реконструкцији пруге Ниш – Брестовац ће се одвијати у условима повремених обустава железничког саобраћаја, по динамици 36/36 сати. То значи да ће се радови одвијати у терминима планираних затвора колосека, који ће трајати од понедељка у 7.00 сати до уторка до 19.00 сати и од четвртка у 7.00 сати до петка до 19.00 сати.

И док је током извођења радова на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш – Брестовац путнички железнички саобраћај потпуно обустављен, у периодима када пруга није затворена за сеобраћај возова њоме ће се редовно одвијати теретни саобраћај.

Реконструкција пруге Ниш – Брестовац почиње на деоници Међурово – Белотинце, а радови су почели у Белотинцу.

“Инфраструктура железнице Србије” упозорава све учеснике у саобраћају да ће се и поред радова који су започели и обуставе путничког саобраћаја, теретни возови и у наредном периоду кретати пругом Ниш – Брестовац и да је контактна мрежа на овој деоници Коридора 10 и даље под напоном. Због тога апелујемо на све учеснике у друмском саобраћају да поштују прописе и саобраћајну сигнализацију, посебно на путним прелазима, и да се не крећу у близине пруге и градилишта, како би несреће биле избегнуте и били сачувани људски животи.

Радови на модернизацији једноколосечне електрифициране пруге Ниш – Брестовац, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију, обухватају комплетан ремонт и модернизацију доњег и горњег строја пруге са објектима на том делу пруге, модернизацију електровучних постројења, комплетних електротехничких постројења (телекомуникације и сигнално сигурносни уређаји) и електроенергетских постројења. Након реконструкције, пруга Ниш – Брестовац биће оспособљена за брзине до 120 км/сат, а рок за завршетак радова је јуни 2023. године.

Модернизација пруге Ниш – Брестовац, поред осталог, обухвата изградњу осам нових армирано-бетонских мостова, од којих ће са дужином од 180 метара најдужи бити мост преко Јужне Мораве код Малошишта. Пројектом је обухваћена и реконструкција дванаест пропуста и три подвожњака. Пројектом модернизације пруге Ниш – Брестовац предвиђена је испорука и уградња 12 електронских путних прелаза, што значи да ће ниво осигурања на свим путним прелазима на овој деоници бити подигнут на највиши ниво.

Модернизација обухвата и комплетан ремонт станичних колосека у станицама Међурово и Дољевац, изградњу јавног осветљења службених места, перона и станичних тргова у Међурову, Белотинцу и Дољевцу, као и изградњу перона и осветљења у четири железничка стајалишта  између Ниша и Брестовца. Извођач радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш – Брестовац је конзорцијум бугарских компанија «Trace Group Holding PLC“ и „Balkantel“. Вредност уговора је око 59,8 милиона евра, а финансирање је обезбеђено из бесповратних средстава ИПА фондова и буџета Републике Србије.

Posted in Вести.