У присуству председника Александра Вучића први најмодернији воз за велике брзине стигао на српске пруге

Реч је о возу компаније “Штадлер Бушнанг АГ” за брзине до 200 километара на сат, који је најпре презентиран у железничкој станици Нови Београд, одакле је са председником Србије, гостима и новинарима кренуо на промотивну вожњу до Београд Центра. То је први воз који може да иде брзином од 200 км/сат и први дабл-декер, односно воз на спрат на српским пругама, а од швајцарске компаније купљена су три оваква воза.

Председник Александар Вучић, обраћајући се у железничкој станици Београд Центар,  изјавио је да нови, модерни возови, који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо – да је наша земља успешна.

„Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали. Возови су нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 км на сат”, рекао је председник Вучић, и наставио:

– Данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама.

Председник каже да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд – Стара Пазова, а да ће око Божића 2022. године кренути и тестирања пруге Стара Пазова – Нови Сад, те да очекује да ће данас промовисани брзи воз у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.

Надовезао се на речи амбасадор Швајцарске који је рекао да нови возови значе нову еру за Србију, поручујући да они значе и нову Србију, ново време и нешто на шта нисмо навикли, али ћемо почети да се навикавамо – да Србија буде успешна.

Вучић је истакао да Србија једина у региону има овакве возове, а да их имају само САД, Швајцарска и Шведска. “Видели сте да су возови модерни, луксузно опремљени, на спрат, са местом за бицикле, пртљаг, апаратима за кафе, сокове”, рекао је председник,  напоменувши да је до Будимпеште потребно два сата и 45 минута.

„Ово је велика новина и показује колико смо земљу успели да променимо за неколико година, променили очекивања људи, јер толико тога можете да урадите када верујете у себе, свој народ и сопствене могућности”, рекао је Вучић, и истакао да такве возове имају само САД, Швајцарска, Шведска”.

Додао је да ће такви возови саобраћати и ка Нишу, Димитровграду, Прешеву…

„Поносан сам што ће ови најбољи возови саобраћати српским пругама. Снови постају реалност кад верује у њих, борите се за њихово остварење, сигурни да радом то можете да постигнете”, рекао је Вучић и поручио: „Гледаћемо да Србија иде брже напред, и брже него до сада”, изјавио је председник Србије.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид изјавио је да испорука првог воза за велике брзине швајцарске компаније Штадлер представља почетак нове ере у јавном саобраћају у Србији и догађај који се придружују низу успешних швајцарско – српких прича.

Он је навео да Швајцарска и Србија ове године обележавају тридесет година сарадње:

-Оно што је почело хуманитарном помоћи у веома тешким временима 1991. године, током година се развило у свеобухватну билатералну сарадњу. Кроз бројне пројекте подржавамо напоре Владе Србије на уводјењу иновација и на модернизацији, . рекао је амбасадор, и додао да је убедјен да постоји велики потенцијал за продубљење међусобне сарадње, нарочито у области јавног саобраћаја.

Представник компаније “Штадлер” Петер Шулер рекао је да су веома поносни због испоруке воза у Србији.

-Продали смо више од 500 оваквих возова у дванаест земаља. Овај воз је веома иновативан, максимална брзина је 200 км/сат И има доста посебних садржаја за путнике, – казао је Шулер, и истакао да мисли да је по питању времена испоруке првог воза Србији оборен светски рецорд, с обзиром да је уговор потписан у априлу ове године.

-Преостала два купљена воза компаније Штадлер за брзе пруге требало би да буду испоручена до краја 2021. године, – рекао је Шулер.

У Србију је први нови брзи воз швајцарске компаније стигао 27. октобра 2021. године. 

Воз је опсособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) – облик сигнализације који користе многе европске земље које могу управљати возовима из центра.У Србија возу истичу да ће Србија добила прво воз прилагођен том систему.

Примопредаји брзог воза у железничкој станици “Нови Београд,” присуствовали су и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, представници компаније “Штадлер Бушнанг АГ” и амбасаде Швајцарске у Београду, генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Небојша Шурлан, као и генерални директори осталих железничких компанија.

Уговор са компанијом „Штадлер” о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године. Једини понуђач који је доставио понуду на тендер за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач Штадлер, са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора. У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Реч је о веома комфорном возу модерног дизајна, који представља право мало чудо технике и безбедности.

Posted in Вести.