Шеста несрећа ове године због струјног удара из контактне мреже

У несрећама које су се само ове године догодиле као последица струјног удара из контактне мреже, која се налази изнад железничке пруге, настрадале су две особе, а пет особа је било тешко повређено и са великим опекотинама. Од тог броја, две настрадале и две тешко повређене особе су била малолетна лица.

У периоду од 2016. до данас догодило се 33 несрећа као последица струјног удара на пругама у Србији, а у њима је настрадало 13 и тешко повређено 23 особа.

Сви случајеви догодили су се због личне неодговорности и непажње настрадалих.

Половина од броја погинулих и повређених особа су била малолетна лица. То су углавном тинерјџери од 14, 15, 16 година, који се пењу на вагоне, чинећи то углавном из игре и забаве, да би се доказали пред друштвом, или да би направили селфи. Они при томе не увиђају какве опасности то са собом носи.      

Кроз каблове контактне мреже изнад пруге пролази струја јачине од 25 хиљада волти,  и пењањем на железничке вагоне улази се у струјно коло које може бити удаљено и по неколико метара од контактне мреже. То доводи до струјног удара, који се готово по правилу завршава трагично или са изузетно тешким повредама и великим опекотинама.

„Инфраструктура железнице Србије“ жали због сваког оваквог случаја, сваке повређене и настрадале особе. Али, железница не може да огради три и по хиљаде километара својих пруга, не може да искључи струју у станицама, нити било какво физичко обезбеђење може да спречи овакве несреће.

Примера ради, вагон на који се несрећни дечак јуче попео у железничкој станици Клење, био је у саставу теретног воза, који је био у саобраћају и чекао на укрштање како би наставио даљу вожњу.

Зато и овај пут поново апелујемо, молимо и упозоравамо да се нико не пење на железничке вагоне, јер на тај начин угрожава свој живот, да се нико не креће по прузи и да се поштују упозорења на опасност од високог напона која постоје у свим железничким станицама.

То је једини начин да се овакве несреће и трагедије избегну.

„Инфраструктура железнице Србије“ наставиће своју акцију коју већ неколико година спроводи у основним школама широм Србије, како би најмлађе основце упозорили на све опасност које са собом носи пруга и контактна мрежа изнад ње, јер едукација и информисање младих представљају једно од најбољих решења за ову појаву, са којом се данас сусрећу и све друге иностране железничке управе.

Posted in Вести.