Документарни филм „Стара дама“ о железничкој станици Београд представљен на Међународном филмском фестивалу

Реч је о једином светском фестивалу историјског и документарног филма који се одржава у Ријеци, а ове године поводом Европске године железнице, по први пут део фестивалског програма био је посвећен управо железници, возовима и пругама.

Током два дана у старој железничкој станици Матуљи, код Опатије, приказани су историјски и документарни филмови са железничком тематиком, међу којима је било запажено и приказивање филма из Србије „Стара дама“.

Филм говори о самом почетку железнице у Србији и о изградњи главне железничке станице у Београду. Реч је о документарно – историјском филму, који комбинује архивску грађу, са аутентичним снимцима садашњег Београда и главне железничке станице у моменту њеног затварања, крзо нарацију глумачког пара у костимима грађанског друштва с краја деветнаестог века.

Историјско-документарни филм „Стара дама“ снимила је и произвела продукција „Бимброс“ из Београда.

-Идеја је проистекла из сарадње са „Инфраструктуром железнице Србије“, у моменту када је објављено да се затвара стара главна железничка станица у Београду. Циљ нам је био да се овековечи 134 године њеног постојања и неприкидног функционисања. Истовремено, желели смо да прикажемо и значај овог објекта у архитектонском и урбанистичком смислу, – каже Душица Стефановић, директорка продукције „Бимброс“.

Она наводи да у филму постоји и велики број историјских занимљивости о старој железничкој станици Београд, почев од реакција јавности на саму идеју изградње железнице, преко података да је у једном периоду ова станица била међу најпрометнијим у Европи, па преко прича о „Оријент експресу“, Агати Кристи, Титу или Плавом возу.

Читав филм, заправо, представља историјску причу о једном од најупечатљивијих здања Београда, које као монументално неимарско дело и данас подсећа на друштвене процесе, који су Београд од оријенталне вароши преобликовали у европску метрополу.

Posted in Вести.