Завршени путни прелази Нишевац и Сврљиг на прузи Ниш – Зајечар

Најкасније до краја октобра треба да буду завршени и преостали финални радови на реконструкцији пруге Ниш – Зајечар који су у току, чиме ће бити створени услови и за успостављање путничког железничког саобраћаја на читавој деоници.

Подсећамо да од 15. августа ове године, када је железничка стручна комисија констатовала да је пруга спремна за несметано одвијање теретног железничког саобраћаја, у ноћним сатима овуда пролазе теретни возови, док се током дана обављају финални радови на прузи.

Извођачи радова до 15. августа завршили су реконструкцију деонице Матејевац – Књажевац. На тај начин завршена је и реконструкција 108 километара дуге пруге Ниш – Зајечар, јер су у претходном периоду стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ обновиле деоницу од Књажевца до Зајечара.

Радови на реконструкцији пруге Ниш- Зајечар извођени су у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на целој траси. Теретни саобраћај се током периода реконструкције одвијао алтернативним правцем преко Пожаревца и Мајданпека.

Ова пруга већим делом је изграђена до Првог светског рата, а у потпуности 1922. године. Пруга Ниш-Зајечар претходно није била реконструисана од 1961. године, због чега су возови на већем броју деоница ове пруге саобраћали брзинама од 10 до 30 километара на сат.

Posted in Вести.