Завршена реконструкција четири путна прелаза на прузи Свилајнац – Деспотовац

У претходна четири дана радници Секције за грађевинске послове из Пожаревца „Инфраструктуре железнице Србије“  реконструисали су најпре путне прелазе Јасеново и Велики Поповић, а затим и два путна прелаза у месту Витанце.

Ови путни прелази обезбеђени су знацима вертикалне друмске сигнализације.

Радило се у периоду од 7.30 до 16 часова сваког дана од суботе до уторка, 7. септембра и то у условима потпуне обуставе, како железничког, тако и друмског саобраћаја. Током радова није било проблема у функционисању друмског саобраћаја, јер су возачи били на време обавештени, а алтернативни прелази се налазе у близини ових прелаза.

У току радова неопходно је било прво демонтирати стари колосек, а затим припремити и положити нови колосек на овим прелазима. На њима је уграђен материјал са магистралних пруга које се сада реконструишу, тако да је „Инфраструктура железница Србије“ остварила уштеду у пословању уз осигурање безбедности на самим прелазима.

Путни прелази на овој прузи пре реконструкције налазили су се у веома лошем стању, а прагови на њима су били стари и више од осам деценија, што је утицало на брзину железничког саобраћаја преко ових прелаза.

 Четири путна прелаза на територији општина Свилајнац и Деспотовац, чије је уређење у току,  само су део активности „Инфраструктуре железнице Србије“ на реконструкцији  укупно једанаест путних прелаза у оквиру ремонта регионалне пруге Свилајнац – Деспотовац.

Средином јуна ова године настављени су радови на реконструкцији пруге Свилајнац – Деспотовац, укупне вредности 21,4 милиона евра. До сада је завршено око 80 одсто предвиђених радова, а планирано је да ова деоница буде завршена до краја године.

Пре реконструкције пруга Свилајнац – Деспотовац се налазила у изузетно лошем стању и брзина возова износила је између 10 и 20 км/сат. Реконструкција деонице дуге 19,3 километра од Деспотовца до Ресавице планирана је у 2022. години.

Posted in Вести.