Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Доњем Међурову отворили радове на модернизацији пруге Ниш – Брестовац

Претходно је потписан и уговор између Коридора Србије и Конзорцијума „Штрабаг“ о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

Председник Вучић је истакао да је ово важан дан за Србију, јер су модернизација пруге Ниш – Брестовац и изградња ауто – пута Ниш – Мерошина, огромне промене на боље, додајући да је посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен тим поводом историјска. Он је поручио да Ниш постаје центар, средиште свих балканских коридора и балканских раскрсница захваљујући Европској Унији.

Данас се налазимо овде где ће бити урађена пруга од 23 километра, коју ће 75 одсто својим новцем да финансира Европска Унија. Од 60 милиона евра, 45 даје Европска Унија. То је за нас огроман новац. Знамо да имате више новца да делите државама чланицама, али је за нас ово огроман подстрек. То је за нас огроман новац. Ова пруга ће спојити Беч, Београд, Ниш, Скопље, Солун, Атину, а за нас је важна јер спаја Ниш са Лесковцем, Лесковац са Врањем, даље до Северне Македоније, – рекао је Вучић, уз захвалност европским партнерима, и додао да ће ова пруга бити један од најважнијих путева између југа и севера Европе.

Председник Вучић је рекао да су возови овом пругом до сада саобраћали брзином 26 – 40 км/сат, а да ће након реконструкције достићи брзину од 120 км/сат.

Он је захвалио председници Европске комисије за долазак у Ниш који, како је рекао, постаје много важан за Србију, јер је центар путева ка Софији, Скопљу, Приштини.

-Ниш постаје стециште ауто-путева, балканска раскрсница, средиште свих балканских кориода. Још много морамо да уложимо у Ниш. Не бисмо могли без ваше помоћи. Хвала што сте дошли, то људима овде много значи, – поручио је председник Вучић.

Председник је најавио и да се ускоро очекује потписивање уговора за модернизацију прве деонице пруге Београд – Ниш од 243 километра, од којих 230 километара Србија ради са Европском комисијом.

То је вредно око 1,8 милијарди евра, а добијамо огромна бесповратна финансијска средства од Европске Уније. Путоваћемо од центра Београда до центра Ниша за два сата и 15 минута. Нема тих кола која за толико могу да стигну, – рекао је Вучић.

Он је додао да се тиме чува и животна средина, а Србија постаје део европске Зелене агенде, води се рачуна о томе шта грађани удишу, да имају бољи квалитет ваздуха и воде.

-Ова Ваша посета је историјска, велика и важна ствар, – поручио је председник Вучић.

Председница Европске комисије Фон дер Лајен поручила је да снажно подржава европске интеграције Србије.

Она је истакла да је „ово веома посебан моменат“.

-Коридор повезује Србију са Аустријом и Грчком и заиста је покретач привреде. Ово је покретач за привреду Србије, инвестиције и економски план, који већ функционише у Србији, – рекла је председница ЕК.

Она је нагласила и да је потписивање уговора за изградњу Ауто-пута симбол наше сјајне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност, зато што је боља будућност Србије у Европској Унији.

Урсула фон дер Лајен навела је и да она и ЕУ снажно подржавају европски пут Србије, похвалила је власти на реформама и поручила да се тако настави и даље.

Председница Европске комисије истакла је да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ и да је забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је додала да као и у Европској Унији, и у Србији млади заслужују зеленију, дигиталнију и просперитетнију будућност, да је доста тога урађено и да доста тога још предстоји.

Осврнула се и на ситуацију на Косову и Метохији, рекавши да решење мора да се нађе и поручила да су региону потребни снажни односи.

Свечаном отварању радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш – Брестовац присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан и представници осталих железничких компанија, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и бројни други гости.

Posted in Вести.